23Μαρ

Κάνοντας screencasting με το Screen Toaster

, 23 Μαρτίου 2009 | ONLINE ΕΡΓΑΛΕΙΑ | 0 Σχόλια

Σίγουρα θα σας έχει δημιουργηθεί η ανάγκη κάποια στιγμή να δημιουργήσετε ένα screencast. Τι είναι όμως το screencast και πώς μπορεί να φανεί χρήσιμο σε έναν επαγγελματία του διαδικτύου και όχι μόνο.

Το screencast είναι η ψηφιακή εγγραφή των κινήσεων που γίνονται επί της οθόνης ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή και πολλές φορές συνοδεύεται από εκφώνηση. Το screencast ονομάζεται από μερικούς και Video screen capture. Αν και στο παρελθόν τα αρχεία που δημιουργούνταν από ένα screencast ήταν μεγάλα σε μέγεθος και δύσκολα στην μεταφορά τους, τώρα χάρη στην τεχνολογία Adobe Flash οι δυνατότητες διαμοιρασμού τέτοιων αρχείων έχουν γίνει εύκολη υπόθεση.

Υπάρχουν πολλά προγράμματα για όλες τις γνωστές πλατφόρμες ( Windows, Mac OSX και Linux) που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε. Άλλα είναι δωρεάν και άλλα επί πληρωμή. Άλλα έρχονται με πολλές δυνατότητες και άλλα με τις βασικές.

Παρακάτω ακολουθεί μια λίστα με εφαρμογές που υπάρχουν σε κάθε πλατφόρμα:

Windows

 1. Jing (http://www.jingproject.com/) Freeware
 2. Wink (http://www.debugmode.com/wink/) Freeware
 3. AviScreen (http://www.bobyte.com/) Freeware
 4. CamStudio (http://camstudio.org/) Freeware
 5. Adobe Captivate (http://www.adobe.com/products/captivate/) €850
 6. AllCapture (http://www.allcapture.com/eng/index.php) €388
 7. HyperCam (http://www.hyperionics.com/) $39.95

Mac OSX

 1. Jing (http://www.jingproject.com/) Freeware
 2. Backdrop (http://www.johnhaney.com/backdrop/) Freeware
 3. Boinx Mouseposé (http://www.boinx.com/mousepose/) $16.95
 4. OmniDazzle (http://www.omnigroup.com/applications/omnidazzle/) Freeware
 5. Snapz Pro X (http://www.ambrosiasw.com/utilities/snapzprox/) $69
 6. iShowU HD (http://shinywhitebox.com/) $29.95

Linux

 1. recordMyDesktop (http://recordmydesktop.sourceforge.net/downloads.php) Freeware
 2. Wink (http://www.debugmode.com/wink/) Freeware
 3. Istanbul (http://live.gnome.org/Istanbul) Freeware
 4. Xvidcap (http://xvidcap.sourceforge.net/) Freeware

Το κοινό με όλες αυτές τις εφαρμογές είναι πως όλες χρειάζονται εγκατάσταση, ρύθμιση κλπ.
Τί γίνεται, όμως, αν χρειάζεται να κάνετε ένα screencast και δεν βρίσκεστε στον υπολογιστή σας; Τί γίνεται αν δεν θέλετε να επιβαρύνετε το σύστημά σας με περισσότερο λογισμικό, αλλά χρειάζεστε τη δυνατότητα δημιουργίας screencasts για να τα χρησιμοποιείτε στο blog σας; Τι γίνεται αν έχετε 2 ή 3 διαφορετικά συστήματα στα οποία δουλεύετε και θέλετε όλα τα screencasts σας να μπορείτε να τα διαχειρίζεστε από όλες τις πλατφόρμες σας; Τι γίνεται αν θέλετε όλα τα παραπάνω δωρεάν;

Το Web Design Blog προτείνει μια on line λύση ή οποία ονομάζεται Screen Toaster. Το Screen Toaster είναι ένα website το οποίο βρίσκεται στη διεύθυνση http://www.screentoaster.com/ και λειτουργεί σαν ένα screencasting software. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να γραφτείτε μέλος στο Screen Toaster και να αρχίσετε να γράφετε Screencasts εντελώς δωρεάν! Αν και βασίζεται στην τεχνολογία του browser σας για να λειτουργήσει, δεν περιορίζει τις δυνατότητες εγγραφής του μόνο σε αυτόν! Ελαχιστοποιώντας τον διαδικτυακό πλοηγό σας, μπορείτε να καταγράψετε οτιδήποτε γίνεται στην οθόνη του υπολογιστή σας!

screentoaster

Ας δούμε ποιες λειτουργίες προσφέρει αυτό το εντυπωσιακό webiste/εργαλείο:

 1. Εγγραφή screencast με ή χωρίς ήχο
 2. Εγγραφή screencast με ή χωρίς παράθυρο με video του δημιουργού του video
 3. Δυνατότητα εγγραφής πλήρης οθόνης ή επιλεγμένου ορίου
 4. Δυνατότητα αποθήκευσης video σαν .swf ή .mov
 5. Δυνατότητα αποθήκευσης video
 6. Δυνατότητα προσθήκης υποτίτλων
 7. Δυνατότητα αφαίρεσης του ήχου, μετά το πέρας της εγγραφής
 8. Δυνατότητα αφαίρεσης του συνοδευτικού video μετά το πέρας της εγγραφής
 9. Δυνατότητα αλλαγής preview image για το video

Το Screen Toaster είναι ένα αξιόλογο website το οποίο μπορεί να αποτελέσει ένα σπουδαίο εργαλείο για τον ερασιτέχνη και τον επαγγελματία screencaster και αξίζει το δοκιμάσετε.

ΧΡΗΣΙΜΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ: Το άρθρο Κάνοντας screencasting με το Screen Toaster γράφτηκε από το WebDesignBlog. Η ομάδα μας σας υπενθυμίζει πως αν θέλετε να ενημερώνεστε για τα νέα του διαδικτύου και για επιλεγμένα άρθρα μας, μπορείτε να γραφτείτε εύκολα στο Newsletter μας ή στο RSS Feed μας.

Ο Σπύρος Παπασπυρόπουλος είναι βραβευμένος Web Professional που δραστηριοποιείται στον χώρο του επαγγελματκού Web Design και του Search Engine Optimisation (SEO) από το 1999. Το 2004 ίδρυσε μαζί με τον Γιάννη Ευσταθίου την βραβευμένη εταιρία x2interactive Web Agency και το 2008 το Web Design Blog.

Σχολιάστε

Back to top

Recent comments

 • Ευχαριστούμε για το σχόλιο Ευγενία. Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει παρόμοια γραμματοσειρά με την ENGLAND HAND στα Ελληνικά.

  10 δωρεάν καλλιγραφικές γραμματοσειρές
 • Πολύ χρήσιμο άρθρο. Ο αλγόριθμος της Google εξελίσσεται και μαζί του και η τέχνη του seo. Θα έλεγα ότι ωθεί τους seo experts σε μια πιο ολιστική προσέγγιση της online παρουσίας των πελατών τους. Αυτο σημαίνει ότι θα πρέπει να εμπλακούν σε θέματα content strategy, branding και social media γιατί η Google συνυπολογίζει όλα αυτά όταν αποφασίζει για το ranking μιας ιστοσελίδας. Ειδικά το content είναι το κλειδί στην νέα εποχή του search engine optimization. Θα πρέπει να δημιουργείται έχοντας στο μυαλό μας κυρίως τον επισκέπτη της ιστοσελίδας μας και λιγότερο τις μηχανές αναζήτησης. Θα πρέπει να προσθέτει πραγματικό value στους αναγνώστες του και ιδεατά να έχει χαρακτηριστικά που να συμβάλλουν στη δημιουργία buzz στα social media. Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθούν με φυσικό τρόπο

  Google Panda 3.3, Google Venice και 38 επιπλέον αλλαγές στον αλγόριθμο της Google

Latest From Twitter