Οι στόχοι μιας SEO στρατηγικής
Κάθε φορά που ένας πελάτης ζητάει από εσάς να του ετοιμάσετε μια στρατηγική SEO, οφείλετε να προσεγγίσετε την ανάγκη του σαν μια ξεχωριστή περίπτωση. Έτσι, αναλύοντας τις ανάγκες του πελάτη σας και αυτά που θέλει να πετύχει μπορείτε να χαράξετε μια συγκεκριμένη πορεία που θα πρέπει να ακολουθήσετε.
Εκτός από τους ιδιαίτερους αυτούς στόχους που θα κάνουν τη διαφορά για τον πελάτη σας, καλό είναι να προσέχετε πάντα να ικανοποιείτε και κάποιους βασικούς, γενικούς στόχους που κρίνονται απαραίτητοι για την επιτυχία μιας οποιασδήποτε SEO στρατηγικής. Οι στόχοι αυτοί όπως θα δείτε και παρακάτω, είναι όλοι σημαντικοί:
Ο διαδικτυακός σας τόπος, πρέπει να βρεθεί από τις μηχανές αναζήτησης.
Το πρώτο βήμα στο SEO ή ακόμα πιο γενικά, το πρώτο βήμα σε μια υποτυπώδη παρουσία στο διαδίκτυο, είναι να καταγραφεί ο διαδικτυακός τόπος που σας ενδιαφέρει από τις μηχανές. Αν δεν ολοκληρωθεί αυτό το βήμα, δεν μπορεί να επακολουθήσει κάτι άλλο. Όλες οι μηχανές αναζήτησης, έχουν ειδικές σελίδες στις οποίες μπορείτε να καταχωρήστε την διεύθυνση του website που θέλετε να δηλώσετε. Στα πιο γνωστά Search Engines οι καταχωρήσεις των URL γίνονται στις εξής διευθύνσεις:
GOOGLE: http://www.google.com/addurl/
YAHOO!: http://search.yahoo.com/info/submit.html
LIVE MSN: http://search.live.com/docs/submit.aspx?FORM=SUNO
Δεν είναι απαραίτητο να δηλώσετε το website σας στο Google, σύμφωνα με τα τελευταία νέα, γιατί το Google βρίσκει μόνο του τις σελίδες και τις καταχωρεί. Το Web Design Blog, πάντως προτείνει να καταχωρείτε τα website σας και στο Google για να γίνεται πιο γρήγορα το indexing.
Ο διαδικτυακός σας τόπος, πρέπει να διαβαστεί από τις μηχανές αναζήτησης.
Για να καταλάβουν οι μηχανές αναζήτησης, τι επιπέδου είναι ένα website, διαβάζουν αναλυτικά τον κώδικα και το περιεχόμενό του. Δεν υπάρχει τρόπος να «πείτε» στις μηχανές να διαβάζουν τις σελίδες σας, αλλά σίγουρα μπορείτε να μη σταθείτε εμπόδιο σε αυτή τη διαδικασία ακολουθώντας λανθασμένες ενέργειες. Μερικές ενέργειες που εμποδίζουν/δυσκολεύουν τις μηχανές αναζήτησης να κάνουν σωστά την δουλειά τους είναι π.χ. να μην έχετε γράψει καθόλου robots.txt αρχείο, ή ακόμα χειρότερα να έχετε γεμίσει Disallows το robots.txt αρχείο σας.
Ο διαδικτυακός σας τόπος, πρέπει να επεξεργαστεί και να βαθμολογηθεί από τις μηχανές αναζήτησης.
Αν και δεν υπάρχει τρόπος να ελέγξετε πώς σας κρίνουν οι μηχανές αναζήτησης και με τι σας βαθμολογούν (εξαίρεση αποτελεί το Page Rank της Google), τότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να δημιουργήσετε τις καλύτερες δυνατόν συνθήκες για να σας «συμπαθήσουν» οι αναγνώστες σας. Όσοι περισσότεροι αναγνώστες σάς συμπαθήσουν, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για να αποκτήσετε Backlink προς τα website σας. Όσα περισσότερα backlinks αποκτήσετε προς τον πελάτη σας, τόσο το καλύτερο για την ηλεκτρονική παρουσία του.
Αυτά τα βασικά θέματα, πρέπει να τα έχουμε πάντα στο μυαλό μας γιατί αποτελούν την βάση μιας SEO στρατηγικής. Χωρίς αυτά, δεν μπορείτε να προχωρήστε παρακάτω και να πετύχετε πιο εξειδικευμένους στόχους.
ΧΡΗΣΙΜΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ: Το άρθρο Οι στόχοι μιας SEO στρατηγικής γράφτηκε από το WebDesignBlog. Η ομάδα μας σας υπενθυμίζει πως αν θέλετε να ενημερώνεστε για τα νέα του διαδικτύου και για επιλεγμένα άρθρα μας, μπορείτε να γραφτείτε εύκολα στο Newsletter μας ή στο RSS Feed μας.
George Thedorakis Says: Οκτώβριος 21, 2008 at 3:27 μμ
Proto post gia emena se auto to blog …
mou aresei para poli kai ta themata pou thigonte edw kai to design genika ena megalo bravo!
To kuriotero ap’ola pisteuw mias kai vriskomai ston xwro auto einai na xtisoume prota ena swsto web site simfona me tous kanones twn mixanwn anazitis kai analoga me ta trends pou epikratoun tin ekastote epoxi
tora se oti afora tous stoxous egw tha elega ta eksis
+ brand
+ Profits
+ Happy Customers
Σπύρος Παπασπυρόπουλος | Internet Specialist Says: Οκτώβριος 22, 2008 at 12:00 μμ
Συμφωνώ με τους στόχους που θέτεις, αλλά τους βλέπω ένα τσίκ πιο μετά (χρονικά) από τους στόχους που έχουν παρουσιαστεί στο άρθρο.
Για να πετύχουμε τα Brand, Profit και το καλύτερο και βασικότερο από όλα Happy Customers :), θα πρέπει πρώτα από όλα να έχουμε πετύχει όπως πολύ καλά λές παραπάνω, την δημιουργία ενός website σύμφωνα με τους κανόνες των μηχανών αναζήτησης και των trends που επικρατούν. Ακολουθώντας αυτούς τους κανόνες, διασφαλίζουμε τους 3 στόχους του άρθρου.
Από εκεί και πέρα οι στόχοι μιας στρατηγικής μπορεί να είναι πάρα πολλοί!
Ευχαριστώ πολύ για την συμμετοχή σου στο Web Design Blog Γιώργο.
Giorgos Vareloglou Says: Οκτώβριος 22, 2008 at 12:55 μμ
Έχω στείλει κάποιο σχόλιο, και για κάποιο λόγο δε πέρασε το στάδιο του moderation. Είναι κάποιο bug ή ηθελημένα δεν εγκρίθηκε;
Σπύρος Παπασπυρόπουλος | Internet Specialist Says: Οκτώβριος 22, 2008 at 1:00 μμ
Όχι, δεν έχουμε λάβει κάποιο σχόλιο. Προσπάθησε ξανά Γιώργο.
Ευχαριστώ
George Theodorakis Says: Οκτώβριος 22, 2008 at 1:27 μμ
Anefera auta ta 3 logo tou titlou tou post pou einai «stoxoi» kai mou fanike pos auta pou grafeis (poli sosta) einai ta mesa gia na epituxoume tous stoxous mas.
oso gia tin simetoxi na eisai sigouros oti kalo ginete tha vriskei antapokrisi.
Giorgos Vareloglou Says: Οκτώβριος 22, 2008 at 3:41 μμ
Μάλλον το έφαγε ο akismet
To No1 και Νο2 έχουν αντικατασταθεί σήμερα, από το webmaster tool της Google και την παράλληλη καταχώρηση XML sitemap μέσα από αυτό.
Το http://www.google.com/addurl/ μπορεί να αφήσει ένα site στην αναμονή μέχρι και μήνες.
Ένας άλλος τρόπος επίσης να δείξεις ένα site στο Google, είναι ένα απλό link προς το site από μία ήδη indexed σελίδα. Simple.
George Theodorakis Says: Οκτώβριος 22, 2008 at 5:00 μμ
Egw gia na pw tin alitheia pantote o tropos pou prospathousa na dei ena neo site to google itan m.ena link poli grigoro kai pantote sigouro
Palpatine Says: Οκτώβριος 28, 2008 at 9:10 πμ
Ναι και εγώ χρησιμοποιώ το Link σαν μέθοδο indexing από το Google, αλλά επειδή είμαι γενικά αγχωμένο άτομο, το κάνω ΚΑΙ submit.
geobak Says: Οκτώβριος 30, 2008 at 1:23 πμ
Θα συμφωνήσω με τον Γ. Βαρέλογλου για το 1 και το 2.
Από εκεί και πέρα content is the king.Σε συνδυασμό με έναν «καθαρό» κώδικα της σελίδας έτσι ώστε να μπορεί να γίνει indexed χωρίς εμπόδια και ένα link από σελίδα που είναι ήδη indexed όπως αναφέρθηκε απο τα παιδιά δεν νομίζω να υπάρχει πρόβλημα…
Παράθεμα: Αθανάσιος Βλάχος – Οι στόχοι μιας SEO στρατηγικής