3Ιούν

Social Media. Τί είναι;

, 3 Ιουνίου 2008 | SOCIAL MEDIA | 2 Σχόλια

Τα κοινωνικά μέσα (Social Media) είναι ο συνδυασμός της τεχνολογίας, της διαδικτυακής κοινωνικοποίησης και της πληροφορίας (κείμενο, ήχος, video και φωτογραφίες).

Τα Social Media μπορούν και εκφράζονται μέσα από διάφορες τεχνολογικές πλατφόρμες, όπως αυτές των Forum, Blog, Wikis, Message Boards, Podcasts, Vlogs, Picture Sharing, Music Sharing, Online Gaming, κλπ.

Social Media. Η εικόνα αυτή είναι από το www.markspangler.net

Γνωστά παραδείγματα εφαρμογών Social Media είναι:

 • τα Social Networks (Κοινωνικά δίκτυα) όπως, για παράδειγμα το Facebook , το MySpace κ.ά.
 • τα Social Bookmarking sites (Δίκτυα αποθήκευσης σελίδων ), όπως το del.icio.us, το Reddit, το Furl κ.ά.
 • τα News aggregation sites (Δίκτυα συγκέντρωσης ειδήσεων), όπως το Digg, το Newsvine κ.ά.
 • τα References (Wikis), όπως το Wikipedia,
 • τα Music sharing (Μουσικά κοινωνικά σύνολα), όπως το Last.fm,
 • τα Photo sharing (Φωτογραφικά κοινωνικά σύνολα), όπως το Flickr και το Picasa,
 • τα Video sharing (Video κοινωνικά σύνολα), όπως το YouTube, Metacafe, Vimeo κ.ά.
 • οι Virtual reality (Κοινωνίες εικονικής πραγματικότητας), όπως το Second Life,
 • τα Online Gaming (Διαδικτυακά παιχνίδια), όπως το Guild Wars ή το World of Warcraft,
 • οι πλατφόρμες Micro Blogging, σαν το Twitter, το Jaiku και το Pownce και, τέλος
 • οι Social networking aggregators (Πλατφόρμες συγκέντρωσης πληροφορίας) όπως το Plaxo, το FriendFeed ή το MyBloglog κ.α.

Βασικό χαρακτηριστικό των Social Media – στοιχείο που το διαχωρίζει από τα υπόλοιπα μέσα μαζικής ενημέρωσης – είναι η διαδραστικότητα του κοινωνικού συνόλου. Χωρίς αυτή τη συμβολή των διαδικτυακών κοινωνικών μαζών δεν θα υπήρχαν τα Social Media. Ο λόγος είναι απλός: Από μόνη της η τεχνολογία – χωρίς τους χρήστες – είναι κενή και άχρηστη. Το κλειδί είναι οι χρήστες, χωρίς αυτούς δεν υπάρχει αποτέλεσμα, ούτε καν μέσο.

Τα Social Media αναπτύσσονται μαζί με την ανάπτυξη της σχέσης των χρηστών με το διαδίκτυο. Καθημέρινά προστίθενται νέοι χρήστες σε αυτό, με νέες ιδέες, νέες τάσεις και νέες ανάγκες. Οι χρήστες αυτοί επηρρεάζονται και επηρρεάζουν με τη σειρά τους άλλους και δημιουργούν με τη βοήθεια της τεχνολογίας ένα παλιρροιακό κύμα το οποίο μπορεί να επηρρεάσει με τη σειρά του μια ολόκληρη αγορά ή βιομηχανία.

ΧΡΗΣΙΜΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ: Το άρθρο Social Media. Τί είναι; γράφτηκε από το WebDesignBlog. Η ομάδα μας σας υπενθυμίζει πως αν θέλετε να ενημερώνεστε για τα νέα του διαδικτύου και για επιλεγμένα άρθρα μας, μπορείτε να γραφτείτε εύκολα στο Newsletter μας ή στο RSS Feed μας.

Ο Σπύρος Παπασπυρόπουλος είναι βραβευμένος Web Professional που δραστηριοποιείται στον χώρο του επαγγελματκού Web Design και του Search Engine Optimisation (SEO) από το 1999. Το 2004 ίδρυσε μαζί με τον Γιάννη Ευσταθίου την βραβευμένη εταιρία x2interactive Web Agency και το 2008 το Web Design Blog.

2 comments so far

Σχολιάστε

Back to top

Recent comments

 • Ευχαριστούμε για το σχόλιο Ευγενία. Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει παρόμοια γραμματοσειρά με την ENGLAND HAND στα Ελληνικά.

  10 δωρεάν καλλιγραφικές γραμματοσειρές
 • Πολύ χρήσιμο άρθρο. Ο αλγόριθμος της Google εξελίσσεται και μαζί του και η τέχνη του seo. Θα έλεγα ότι ωθεί τους seo experts σε μια πιο ολιστική προσέγγιση της online παρουσίας των πελατών τους. Αυτο σημαίνει ότι θα πρέπει να εμπλακούν σε θέματα content strategy, branding και social media γιατί η Google συνυπολογίζει όλα αυτά όταν αποφασίζει για το ranking μιας ιστοσελίδας. Ειδικά το content είναι το κλειδί στην νέα εποχή του search engine optimization. Θα πρέπει να δημιουργείται έχοντας στο μυαλό μας κυρίως τον επισκέπτη της ιστοσελίδας μας και λιγότερο τις μηχανές αναζήτησης. Θα πρέπει να προσθέτει πραγματικό value στους αναγνώστες του και ιδεατά να έχει χαρακτηριστικά που να συμβάλλουν στη δημιουργία buzz στα social media. Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθούν με φυσικό τρόπο

  Google Panda 3.3, Google Venice και 38 επιπλέον αλλαγές στον αλγόριθμο της Google

Latest From Twitter