26Ιούν

Τα 2+1 βασικά tags του header σας

, 26 Ιουνίου 2008 | META TAGS, Uncategorized | 6 Σχόλια

Ανάμεσα στα <head> … </head> Tags κάθε σελίδας των websites που σχεδιάζετε ή διαχειρίζεστε, είναι σημαντικό να υπάρχουν τα 2+1 βασικά Tags τα οποία καθορίζουν στο μεγαλύτερο ποσοστό την παρουσία σας στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης (SERPS). Τα Tags αυτά ανήκουν στην κατηγορία των Meta Tags, δηλαδή των Tags εκείνων που παραχωρούν “πληροφορία για μια πληροφορία”. Για παράδειγμα σε ένα τηλεφωνικό κατάλογο, η αλφαβητική κατηγοριοποίηση Α-Ω δίνει την πληροφορία στον ενδιαφερόμενο σχετικά με το πού θα αναζητήσει το συνδρομητή που ψάχνει.

Τα Tags στα οποία θα γίνει αναφορά είναι τα:

1. TITLE
2. DESCRIPTION
και
1. KEYWORDS

Ο λόγος που είναι χωρισμένα τα Meta Tags αυτά σε 2+1 είναι γιατί οι περισσότερες μηχανές αναζήτησης λαμβάνουν υπόψη τους και τα 3, εκτός από το Google, (η μηχανή αναζήτησης με τους περισσότερους χρήστες παγκοσμίως), το οποίο λαμβάνει υπόψη του μόνο τα 2 πρώτα. Τι κάνουν όμως τα συγκεκριμένα Meta Tags και πώς μπορούν να σας βοηθήσουν;

TITLE
Ίσως το σημαντικότερο από όλα τα Tags της ιστοσελίδας σας. Είναι η πρώτη λέξη/φράση που διαβάζουν όλες οι μηχανές αναζήτησης και αποτελεί την πιο δυνατή παράμετρο στην τοποθέτησή σας στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης. Αν έχετε καλό TITLE τότε έχετε καταφέρει να πετύχετε το 50% του SEO της σελίδας σας (για κάποιο συγκεκριμένο keyword)! Είναι αυτό που βλέπουν οι χρήστες στα αποτελέσματα (SERPS), μαζί με το description και αυτό στο οποίο κάνουν κλικ για να εισέλθουν στην σελίδα σας. Και μια χρήσιμη συμβουλή: Μην γράφετε μεγάλα TITLE Tags γιατί θα σας τιμωρήσουν οι μηχανές αναζήτησης. Το προτιμότερο μέγεθος για έναν τίτλο σελίδας είναι ανάμεσα σε 30 και 70 χαρακτήρες. Αυτό δεν είναι τεκμηριωμένο αλλά είναι κοινώς αποδεκτό.

DESCRIPTION
Το δεύτερο πιο σημαντικό στοιχείο της σελίδας σας είναι το παρεξηγημένο DESCRIPTION. Ένα καλό DESCRIPTION μπορεί να κάνει τη διαφορά στα αποτελέσματα των μηχανών (SERPS). Ο λόγος είναι ότι τα search engines διαβάζουν τα DESCRIPTIONS αμέσως μετά το TITLE. Έτσι λοιπόν, αυτά που γράφονται στο συγκεκρικμένο Tag έχουν πολύ μεγάλη σημασία. Εκτός όμως από τις μηχανές αναζήτησης, τα DESCRIPTIONS έχουν πολλή μεγάλη επιρροή και στους ανθρώπους. Όταν παρουσιάζονται στη λίστα των αποτελεσμάτων τα websites των ανταγωνιστών σας μαζί με το δικό σας, το καλό DESCRIPTION είναι αυτό που τραβάει το ενδιαφέρον του χρήστη και κάνει τη διαφορά που θα σας χαρίσει το πολυπόθητο κλικ.

KEYWORDS
Το Google δεν τα λαμβάνει πια υπόψη του. Έτσι υποστηρίζουν οι περισσότεροι αν όχι όλοι οι SEOs (Search Engine Optimizers). Οι υπόλοιπες μηχανές αναζήτησης όμως τα λαμβάνουν, κάνοντάς τα εξίσου σημαντικά με τα 2 παραπάνω Tags. Εξάλλου δεν είναι το Google η μοναδική μηχανή αναζήτησης στο διαδίκτυο… Τουλάχιστον όχι ακόμα! Στο Tag αυτό καλείστε να τοποθετήσετε το πολύ 5-10 λέξεις ή φράσεις-κλειδιά, σε κάθε σας σελίδα, χωρισμένες με κόμματα. Οι λέξεις αυτές λειτουργούν σαν ετικέτες και βοηθούν τους χρήστες που σας ψάχνουν να σας βρουν.

Όλα τα παρπάνω είναι πολύ σημαντικά να τα εφαρμόζετε. Όμως, το πιο σημαντικό από όλα είναι να μην έχετε τα ίδια TITLES, DESCRIPTIONS και KEYWORDS σε όλες τις σελίδες του website σας, γιατί θα θεωρηθεί από τις μηχανές ότι παράγετε duplicate content (διπλό περιεχόμενο) και δεν θα αποθηκευτούν περισσότερες από μια από τις σελίδες σας στα SERPS. Οι υπόλοιπες απλά δεν θα βγαίνουν στα αποτελέσματα.

ΧΡΗΣΙΜΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ: Το άρθρο Τα 2+1 βασικά tags του header σας γράφτηκε από το WebDesignBlog. Η ομάδα μας σας υπενθυμίζει πως αν θέλετε να ενημερώνεστε για τα νέα του διαδικτύου και για επιλεγμένα άρθρα μας, μπορείτε να γραφτείτε εύκολα στο Newsletter μας ή στο RSS Feed μας.

Ο Σπύρος Παπασπυρόπουλος είναι βραβευμένος Web Professional που δραστηριοποιείται στον χώρο του επαγγελματκού Web Design και του Search Engine Optimisation (SEO) από το 1999. Το 2004 ίδρυσε μαζί με τον Γιάννη Ευσταθίου την βραβευμένη εταιρία x2interactive Web Agency και το 2008 το Web Design Blog.

6 comments so far

Σχολιάστε

Back to top

Recent comments

  • Πολυ καλο αθρο πραγματικα!

    Η σωστή αρχιτεκτονική ενός website και τα οφέλη της
  • Πολύ χρήσιμη η λίστα με τα online tools. Ο επιτυχημένος σχεδιασμός μιας ιστοσελίδας βοηθά σε δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη είναι ότι βελτιώνει την εμπειρία του επισκέπτη της ιστοσελίδας με συνέπεια ο τελευταίος να βλέπει περισσότερες σελίδες και να μένει περισσότερο χρόνο σε αυτή. Η δεύτερη είναι ότι επειδή ακριβώς βελτιώνονται τα στατιστικά στοιχεία της ιστοσελίδας, όπως το bounce rate, ο μέσος χρόνος παραμονής στην ιστοσελίδα και ο αριθμός των σελίδων ανά επίσκεψη, βελτιώνεται και η κατάταξη της ιστοσελίδας στα οργανικά αποτελέσματα της Google.

    10+1 Χρήσιμα website και on line tools

Latest From Twitter