23Μάι

4 συμβουλές για ένα καλύτερο Online Portfolio

, 23 Μαΐου 2008 | WEBSITE TIPS | 0 Σχόλια

Σύμφωνα με τον Andy Stratton του blog www.freelanceswitch.com, είναι πολύ σημαντικό όταν σχεδιάζετε το Online Portfolio σας να ακολουθείτε κάποιους συγκεκριμένους κανόνες. Έτσι, θα μπορέσετε να έχετε μια καλύτερη διαδικτυακή παρουσία ενισχύοντας το Image σας. Μην ξεχνάτε, εξάλλου, πως οι υποψήφιοι πελάτες σας θα αποφασίσουν αν θα επικοινωνήσουν μαζί σας κρίνοντας από αυτό που βλέπουν στην ιστοσελίδα σας. Οπότε όσο καλύτερο είναι αυτό που έχετε να παρουσιάσετε, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να έρθουν σε επαφή.

Να είστε προσιτοί.
Πολλοί από τους χρήστες του διαδικτύου δεν έχουν ενεργοποιημένες κάποιες τεχνολογίες όπως Flash ή JavaScript με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δουν περιεχόμενο που χρησιμοποιεί τέτοιου είδους εφαρμογές. Ο καλύτερος τρόπος για να είστε σίγουροι ότι όλοι οι χρήστες είναι σε θέση να πλοηγηθούν στον διαδικτυακό σας τόπο είναι να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:

 1. Να χρησιμοποιείτε CSS για τον σχεδιασμό.
 2. Να βεβαιωθείτε ότι ο κώδικάς σας είναι XHTML validated. Ένα validated site “παίζει” σε όλες τις γνωστές πλατφόρμες και σε όλους τους γνωστούς browsers χωρίς προβλήματα.
 3. Να δώσετε μεγάλη βάση στο σχεδιασμό της λειτουργικότητας του website σας και αν κρίνετε πως είναι εντελώς απαραίτητη η χρήση JavaScript, τότε φροντίστε να χρησιμοποιήσετε διακριτικές λύσεις όπως αυτή του jQuery, του Prototype ή του Script.aculo.us.

Σχεδιάστε με γνώμονα την ευκολία χρήσης.
Βασικός κανόνας για την επιτυχία του Online Portfolio σας είναι να δημιουργήσετε ένα έυχρηστο περιβάλλον. Μια θετική εμπειρία σε συνδυασμό με ένα καλό σύστημα πλοήγησης, μετατρέπει έναν τυχαίο χρήστη σε πιθανό πελάτη. Για να το πετύχετε αυτό, να έχετε στο μυαλό σας τα εξής:

 1. Δώστε προσοχή στις γραμματοσειρές που χρησιμοποιείτε, ώστε να είναι web safe και συμβατές με όλες τις πλατφόρμες. Λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο μας με τίτλο “Ποιές γραμματοσειρές (fonts) μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην σχεδιάση ιστοσελίδων.“.
 2. Διατηρείτε ομοιογένεια στις σελίδες σας γιατί αν κάνετε δραματικές αλλαγές στη θέση του συστήματος πλοήγησης, ή του βασικού Layout του website σας, τότε οι χρήστες μπερδεύονται και δυσανασχετούν.
 3. Μη δυσκολεύετε τους χρήστες, αναγκάζοντάς τους να φτάσουν στην πληροφορία που θέλουν κάνοντας πολλά κλικ. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να τους αποπροσανατολίσετε δημιουργώντας τους εκνευρισμό.

Μην το παρακάνετε με τα δείγματα δουλειάς σας
Είναι προτιμότερο το Online Portfolio να περιέχει μόνο τις καλύτερες δουλειές σας. Αν το γεμίσετε με περισσότερα δείγματα κινδυνεύετε να χάσετε πελάτες. Και αυτό γιατί δεν μπορείτε να ελέγξετε ποιες δουλειές σας θα δει ο χρήστης, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δεί μόνο κάποιες μέτριες, χάνοντας έτσι τις καλύτερες και πιο αντιπροσωπευτικές σας.

Βοηθάτε τους χρήστες σας, να επικοινωνήσουν μαζί σας
Προωθήστε τρόπους επικοινωνίας σε κάθε σελίδα σε εμφανή σημεία. Όσο πιο εύκολος είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να επικοινωνήσει κάποιος χρήστης μαζί σας, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες επικοινωνίας. Αν ο χρήστης δυσκολεύεται να βρεί την Contact page, δεν θα προσπαθήσει παραπάνω. Απλά θα φύγει και θα βρει κάποιον άλλο.

Συμπερασματικά, το Online Potfolio σας θα πρέπει να είναι προσιτό, εύχρηστο, συνοπτικό και ταυτόχρονα να σας αντιπροσωπεύει όσο το δυνατόν περισσότερο, με εμφανή τα στοιχεία επικοινωνίας. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τη φαντασία, τον όμορφο σχεδιασμό και φυσικά ένα καλό host που να μην σας δημιουργεί προβλήματα, θα κάνουν τη διαφορά και θα ωθήσουν τους χρήστες να κάνουν το επόμενο βήμα.

ΧΡΗΣΙΜΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ: Το άρθρο 4 συμβουλές για ένα καλύτερο Online Portfolio γράφτηκε από το WebDesignBlog. Η ομάδα μας σας υπενθυμίζει πως αν θέλετε να ενημερώνεστε για τα νέα του διαδικτύου και για επιλεγμένα άρθρα μας, μπορείτε να γραφτείτε εύκολα στο Newsletter μας ή στο RSS Feed μας.

Ο Σπύρος Παπασπυρόπουλος είναι βραβευμένος Web Professional που δραστηριοποιείται στον χώρο του επαγγελματκού Web Design και του Search Engine Optimisation (SEO) από το 1999. Το 2004 ίδρυσε μαζί με τον Γιάννη Ευσταθίου την βραβευμένη εταιρία x2interactive Web Agency και το 2008 το Web Design Blog.

Σχολιάστε

Back to top

Recent comments

 • Πολυ καλο αθρο πραγματικα!

  Η σωστή αρχιτεκτονική ενός website και τα οφέλη της
 • Πολύ χρήσιμη η λίστα με τα online tools. Ο επιτυχημένος σχεδιασμός μιας ιστοσελίδας βοηθά σε δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη είναι ότι βελτιώνει την εμπειρία του επισκέπτη της ιστοσελίδας με συνέπεια ο τελευταίος να βλέπει περισσότερες σελίδες και να μένει περισσότερο χρόνο σε αυτή. Η δεύτερη είναι ότι επειδή ακριβώς βελτιώνονται τα στατιστικά στοιχεία της ιστοσελίδας, όπως το bounce rate, ο μέσος χρόνος παραμονής στην ιστοσελίδα και ο αριθμός των σελίδων ανά επίσκεψη, βελτιώνεται και η κατάταξη της ιστοσελίδας στα οργανικά αποτελέσματα της Google.

  10+1 Χρήσιμα website και on line tools

Latest From Twitter