17Σεπ

Άλλος ένας browser για debugging;

, 17 Σεπτεμβρίου 2008 | BROWSERS | 3 Σχόλια

Εδώ και αρκετό καιρό υπήρχε έντονα η φήμη ότι η Google ετοιμάζει έναν νέο browser (πρόγραμμα περιήγησης διαδικτύου) που ονομάζεται Chrome. Επιφανειακά ακουγόταν σαν μια ωραία ιδέα που έδινε μια νέα διάσταση στο διαδίκτυο αφού η Google θα λάνσαρε τον δικό της browser με την μοναδική υπογραφή της! Άλλωστε είναι γνωστό πως η συγκεκριμένη κοσμαγάπητη εταιρία είναι η μεγαλύτερη στο χώρο του διαδικτύου και όχι μόνο. Αρχικά με το δημοφιλές search engine και μετά με την πληθώρα προγραμμάτων, εργαλείων και ευρύτερα επιλογών που παρέχει, ικανοποιώντας τις απαιτητικές ανάγκες και τις προσωπικές αρέσκειες των χρηστών του διαδικτύου.

Και να που κυκλοφόρησε πρόσφατα, επίσημα και είναι διαθέσιμο για download σε beta έκδοση! Επιτέλους μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα αναμονής εμφανίστηκε ο Chrome με Linux στυλ, ελαφρύς με κλασσικές εφαρμοσμένες επιλογές . Το μέγεθος της επιτυχημένης αναπτυσσόμενης τεχνογνωσίας της Google δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης στην εγγυημένη καλή λειτουργία. Θεωρητικά ο Chrome δεν θα πρέπει να παρουσιάζει θέματα στην προβολή των ιστοσελίδων αφού βασίζεται στην πλατφόρμα του Apple Webkit που χρησιμοποιεί ο Safari 3.1 και τα Iphones browsers, η οποία υποστηρίζει άψογα το ενημερωμένο συμβατό επίπεδο CSS. Δυστυχώς όμως μετά από μια πρώτη ματιά, τα συναισθήματα είναι απογοητευτικά. Παρουσιαστήκανε δύο θέματα στο CSS ειδικότερα στο text-shadow και @font-face τα οποία δεν δουλεύουν σωστά.

Τώρα που ο FireFox αρχίζει να αποκτάει προβάδισμα στην χρήση του από τον Internet Explorer 6 / 7 (επιμέρους) η Google ανακοινώνει το νέο Chrome. Η δύο εταιρίες έχουν επισυνάψει συμφωνία εδώ και πολύ καιρό και έχουν παρατείνει την συνεργασία τους μέχρι το 2011. Η Google στηρίζει και ενισχύει τον FireFox αρκετά χρόνια παρόλα αυτά λανσάρει τον νέο πρόγραμμα περιήγησης με σκοπό να το ενσωματώσει στο «πακέτο» που παρέχει online δίνοντας και άλλες επιλογές με έναν μόνο παροχέα. Ένας που θα τα προσφέρει όλα, ολοκληρωμένα, όμορφα και τακτοποιημένα.

Ένα πιθανό σενάριο στο προσεχές μέλλον είναι η διαμάχη μεταξύ των δύο κορυφαίων εταιριών στο χώρο, με μήλο της έριδος την κυριαρχία ενός μοναδικού browser. Ο ανταγωνισμός και η αντιπαλότητα της Google και της Microsoft μπορεί να δημιουργήσει τεχνολογικά ζητήματα τα οποία να προσθέτουν περισσότερο χρόνο υλοποίησης και R&D στην εργατοώρα του επαγγελματία. Με αποτέλεσμα η δουλειά του web designer/ developer να γίνει πιο χρονοβόρα και να ολισθαίνει στο παρελθόν όπως στα ιστορικά χρόνια IE vs NETSCAPE.

Έχει αποδειχτεί από ανεπίσημες πηγές πως ο Chrome λειτουργεί και σαν αποθηκευτικό εργαλείο, να συλλέγει και να στέλνει πληροφορίες στο κεντρικό σύστημα του Google όπου καταχωρούνται όλα τα data. Συνδυάζοντας το gmail με την ηλεκτρονική αλληλογραφία, το Google Reader με τα ενδιαφέροντα του κάθε χρήστη, το Picasa για τις φωτογραφίες κ.α. μαζί με τα αποθηκευμένα cookies/ history του Chrome, η Google θα έχει πρόσβαση σε άφθονα προσωπικά δεδομένα και θα τυλίγει όμορφα και περιποιημένα το δίχτυ γύρω από το internet.

Είναι σίγουρο πως η Google θα διορθώσει τα μικρό θέματα που έχουν προκύψει και ο Chrome τελικά θα εξελιχτεί σε ένας από τους κορυφαίους browser στο μέλλον, το ζήτημα είναι ποίο θα είναι το κόστος του στην διαδικτυακή αγορά και ποιοι θα πληρώσουν το τίμημα μέσα στα μονοπώλια; Και πόσο μάλιστα θα επηρεάσει τους web designers/ developers στην εργασία τους και γενικότερα το παγκόσμιο web factory;

Διαβάστε το Google comic

ΧΡΗΣΙΜΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ: Το άρθρο Άλλος ένας browser για debugging; γράφτηκε από το WebDesignBlog. Η ομάδα μας σας υπενθυμίζει πως αν θέλετε να ενημερώνεστε για τα νέα του διαδικτύου και για επιλεγμένα άρθρα μας, μπορείτε να γραφτείτε εύκολα στο Newsletter μας ή στο RSS Feed μας.

3 comments so far

Σχολιάστε

Back to top

Recent comments

  • Πολυ καλο αθρο πραγματικα!

    Η σωστή αρχιτεκτονική ενός website και τα οφέλη της
  • Πολύ χρήσιμη η λίστα με τα online tools. Ο επιτυχημένος σχεδιασμός μιας ιστοσελίδας βοηθά σε δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη είναι ότι βελτιώνει την εμπειρία του επισκέπτη της ιστοσελίδας με συνέπεια ο τελευταίος να βλέπει περισσότερες σελίδες και να μένει περισσότερο χρόνο σε αυτή. Η δεύτερη είναι ότι επειδή ακριβώς βελτιώνονται τα στατιστικά στοιχεία της ιστοσελίδας, όπως το bounce rate, ο μέσος χρόνος παραμονής στην ιστοσελίδα και ο αριθμός των σελίδων ανά επίσκεψη, βελτιώνεται και η κατάταξη της ιστοσελίδας στα οργανικά αποτελέσματα της Google.

    10+1 Χρήσιμα website και on line tools

Latest From Twitter