29Σεπ

5 διαχρονικά bugs του IE6 που στοιχειώνουν τους web designers μέχρι και σήμερα.

, 29 Σεπτεμβρίου 2008 | WEB DESIGN - AUTHORING | 5 Σχόλια

Από τότε που κυκλοφόρησε ο Ιnternet Explorer 6 πριν 7 χρόνια, έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στη δουλειά του web designer. Η φυσική αδυναμία του να υποστηρίξει ολοκληρωμένα CSS 1 και CSS 2 αναγκάζει μέχρι και σήμερα τους επαγγελματίες του χώρου να καταφεύγουν σε τεχνάσματα, ώστε οι ιστοσελίδες/ web εφαρμογές που σχεδιάζουν να λειτουργούν σωστά σε αυτό το προβληματικό και δεσμευτικό περιβάλλον.

Δυστυχώς το αξιοσημείωτο ποσοστό χρήσης 25% του συγκεκριμένου browser ακόμα μέχρι σήμερα καθιστά απαραίτητη την συμβατότητα σχεδίασης, ώστε η προβολή των ιστοσελίδων/ web εφαρμογών να είναι σωστή όπως στους μεταγενέστερους και πιο σύγχρονους browsers.

Τα 5 βασικά “bugs” του ΙΕ6 που στοιχειώνουν τους web designers/ developers μέχρι και σήμερα:


Το συγκεκριμένο “bug” είναι το πιο σύνηθες και το πιο εκνευριστικό αφού μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο στήσιμο μιας ιστοσελίδας. Χωρίς έγκυρο Doctype ο IE6 αντιλαμβάνεται τους παραμέτρους τελείως διαφορετικά .

Παράδειγμα

#div {
width: 200px;
border: 2px solid white;
padding: 20px;
}

Ο IE6 θα υπολογίσει 200px, ενώ όλοι οι άλλοι νέοι browsers θα υπολογίσουν 244px.

Λύση:
Με την χρήση σωστού και έγκυρου (X)HTML Doctype o ΙΕ 6 υπολογίζει σωστά τους διαφόρους παραμέτρους που έχουν οριστεί.

Αναλυτικές πληροφορίες για την επιλογή σωστού Doctype.


Ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα που δημιούργησε πολλά αρνητικά συναισθήματα στους web designers που κάνανε την μετάβαση από table σε div/ layer layout design είναι το min height/ width . Η χρησιμότητα της συγκεκριμένης παραμέτρου αποτελεί την βάση για ποιοτικό design ενισχύοντας τις εικαστικές επιλογές του κάθε web designer, δεν είναι δυνατόν να μην λειτουργεί.

Λύση:
Εφαρμόζοντας το γνωστό min height hack, το θέμα διορθώνετε.

Αναλυτικές πληροφορίες για την λύση.


Ο IE 6 διπλασιάζει το margin ενός element που έχει οριστεί σε float. Δηλαδή αν έχετε επιλέξει να κάνετε float:left ένα layer και του έχετε ορίσει 10pxl, για τον IE6 θα προβάλλεται ως 20pxl.

Παράδειγμα:

#div {
float: left;
margin-right: 10px;
}

Λύση:
Προσθέτοντας την παράμετρο στο CSS “display: inline;” το πρόβλημα διορθώνεται.


Οι περισσότεροι σύγχρονοι browsers υποστηρίζουν την εντολή :hover σε πολλά στοιχεία (elements) μιας ιστοσελίδας. Ο IE6 είναι δεσμευτικός σε αυτό θέμα, υποστηρίζοντας μόνο το pseudo-class σε elements που έχουν οριστεί με anchor <a> (με a href attribute).
Διαβάστε περισσότερα για το θέμα και την λύση του.


Ο IE6 δεν αναγνωρίζει τα transparent PNG δυσκολεύοντας την δουλειά του web designer και δεσμεύοντας τον εικαστικά. Είναι γνωστό άλλωστε πως το PNG format είναι η πιο εξελιγμένη μορφή εικόνας/ γραφικού αφού υποστηρίζει τον μεγαλύτερο αριθμό χρωμάτων.

Λύση:
Εφαρμόζοντας το PNG FIX, το θέμα διορθώνετε.
Διαβάστε περισσότερα για την λύση


Παρά τις προσπάθειες που έχει κάνει η παγκόσμια κοινότητα των web designers/ developers δεν έχει καταφέρει ακόμα να σταματήσει την χρήση του ξεπερασμένου IE6. Δυστυχώς όσο θα παραμένουν χρήστες που τον χρησιμοποιούν θα υπάρχουν ακόμα τα κλασσικά αυτά προβλήματα.

ΧΡΗΣΙΜΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ: Το άρθρο 5 διαχρονικά bugs του IE6 που στοιχειώνουν τους web designers μέχρι και σήμερα. γράφτηκε από το WebDesignBlog. Η ομάδα μας σας υπενθυμίζει πως αν θέλετε να ενημερώνεστε για τα νέα του διαδικτύου και για επιλεγμένα άρθρα μας, μπορείτε να γραφτείτε εύκολα στο Newsletter μας ή στο RSS Feed μας.

5 comments so far

 • John Tsevdos Says: Σεπτέμβριος 30, 2008 at 10:28 πμ

  Άντε να βγει και επίσημα ο IE8 μπας και αναβαθμίσουν τον browser τους κάποιοι χρήστες…

  Απάντηση
 • klou Says: Σεπτέμβριος 30, 2008 at 12:57 μμ

  Ξύνετε πληγές…

  Απάντηση
 • Sotos Says: Οκτώβριος 1, 2008 at 6:47 μμ

  Πάντως τα στατιστικά που δίνετε για τον IE6 δεν είναι σωστά (Δυστυχώς), Συνήθως ξεπερνάει το 40-50% ίσως και παραπάνω. Ακόμα και στο http://www.w3schools.com στα στατιστικά των browsers κάτω κάτω αναφέρει :
  «W3Schools is a website for people with an interest for web technologies. These people are more interested in using alternative browsers than the average user. The average user tends to use Internet Explorer, since it comes preinstalled with Windows. Most do not seek out other browsers.

  These facts indicate that the browser figures above are not 100% realistic. Other web sites have statistics showing that Internet Explorer is used by at least 80% of the users.»

  Μακάρι κάποτε να φύγει από την μέση Αυτός ο browser.

  Απάντηση
 • Γιάννης Ευσταθίου | Internet Specialist Says: Οκτώβριος 2, 2008 at 1:56 μμ

  Αγαπητέ Σώτο,

  Η αλήθεια είναι πως τα στατιστικά δεν είναι απόλυτα για αυτό συνοδεύεται το άρθρο και με link, ώστε οι επισκέπτες/ χρήστες να αντλήσουν περισσότερες πληροφορίες για το συγκεκριμένο θέμα εάν ενδιαφέρονται.

  Πάντως αν έχεις κάποιες άλλες πηγές έγκυρων στατιστικών θα μας ενδιέφερε να τις μελετήσουμε.

  Σε ευχαριστούμε για την συμμετοχή σου και το ενδιαφέρον σου.

  ps: Προσωπικά είμαι αλλεργικός στον IE6… :(

  Απάντηση
 • Palpatine Says: Οκτώβριος 2, 2008 at 2:00 μμ

  Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω, πως είναι δυνατόν να μην κάνει κάποιος upgrade στον IE 7.0 από την στιγμή που είναι κάτι automated στα windows. Η μόνη σκέψη που μου περνάει από το μυαλό είναι ότι ίσως αυτοί που έχουν ακόμα IE 6.0 έχουν πειρατικό λογισμικό, ή έχουν απενεργοποιήσει τα automatic updates τους . Το δεύτερο το κόβω χλωμό γιατί κάποιος απλός χρήστης δεν ξέρει να το κάνει αυτό.

  Γιάννη και εγώ είμαι αλλεργικός στον IE 6.0!

  Απάντηση

Σχολιάστε

Back to top

Recent comments

 • Ευχαριστούμε για το σχόλιο Ευγενία. Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει παρόμοια γραμματοσειρά με την ENGLAND HAND στα Ελληνικά.

  10 δωρεάν καλλιγραφικές γραμματοσειρές
 • Πολύ χρήσιμο άρθρο. Ο αλγόριθμος της Google εξελίσσεται και μαζί του και η τέχνη του seo. Θα έλεγα ότι ωθεί τους seo experts σε μια πιο ολιστική προσέγγιση της online παρουσίας των πελατών τους. Αυτο σημαίνει ότι θα πρέπει να εμπλακούν σε θέματα content strategy, branding και social media γιατί η Google συνυπολογίζει όλα αυτά όταν αποφασίζει για το ranking μιας ιστοσελίδας. Ειδικά το content είναι το κλειδί στην νέα εποχή του search engine optimization. Θα πρέπει να δημιουργείται έχοντας στο μυαλό μας κυρίως τον επισκέπτη της ιστοσελίδας μας και λιγότερο τις μηχανές αναζήτησης. Θα πρέπει να προσθέτει πραγματικό value στους αναγνώστες του και ιδεατά να έχει χαρακτηριστικά που να συμβάλλουν στη δημιουργία buzz στα social media. Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθούν με φυσικό τρόπο

  Google Panda 3.3, Google Venice και 38 επιπλέον αλλαγές στον αλγόριθμο της Google

Latest From Twitter