24Ιούν

Η σημασία των Favicons

, 24 Ιουνίου 2008 | WEBSITE TIPS | 7 Σχόλια

Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει πως κάποια websites έχουν ένα εικονίδιο που τα χαρακτηρίζει και βρίσκεται πριν από το domain name τους, στην address bar. Για παράδειγμα, το εικονίδιο του www.webdesignblog.gr είναι μια μικρογραφία του λογοτύπου. Για να το δείτε πρέπει να χρησιμοποιείτε οποιονδήποτε browser εκτός του internet explorer 6.0.

Πόσο σημαντικό όμως είναι το εικονίδιο αυτό και πώς ονομάζεται; Η πιο γνωστή ονομασία είναι Favicon από το Favorites + Icon. Άλλοι τα ονομάζουν website icon ή ακόμα και page icon αλλά πιο γνωστό και γνώριμο είναι το πρώτο. Το Favicon δεν φαίνεται μόνο στο address bar στο πάνω μέρος του browser σας, αλλά και στον κατάλογο με τα αγαπημένα σας (Bookmarks, Favorites ανάλογα με ποιον browser χρησιμοποιείτε).

Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πόσο σημαντικά είναι αφού από τα σημεία στα οποία φαίνονται μπορούν και βοηθούν το χρήστη να αναγνωρίζει ένα website χωρίς δυσκολία ανάμεσα σε μια σειρά από ανοιχτά TABS ή στη συνήθως μακριά λίστα με τα αγαπημένα του. Αυτό όμως που καταφέρνει έμμεσα είναι να πετυχαίνει ένα πολύ δυνατό και μόνιμο branding στο μυαλό του χρήστη.

Μερικές φορές όμως, όταν χρησιμοποιείτε το ίδιο Favicon για περισσότερα από 1 sites, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μπερδευτεί ο χρήστης σας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού είναι αυτό που φαίνεται στην παρακάτω εικόνα. Ίσως αν χρησιμοποιούσε το Google παρόμοια εικονίδια για κάθε website και όχι ίδια, θα πετύχαινε καλύτερα τον στόχο του.

Εάν θέλετε να εφαρμόσετε ένα Favicon στο website σας δεν έχετε παρά να κάνετε upload στο root του διαδικτυακού σας τόπου ένα εικονίδιο το οποίο να είναι είτε της μορφής .ico, είτε της μορφής .gif ή της μορφής .png στα 16×16 pixels και να προσθέσετε τον εξής κώδικα στο <HEAD></HEAD> της σελίδας σας:

Για σελίδα HTML 4.01

<!DOCTYPE html
   PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01//EN"
   "http://www.w3.org/TR/html4/strict.dtd">
<html lang="en-US">
<head profile="http://www.w3.org/2005/10/profile">
<link rel="icon"
   type="image/png"
   href="http://example.com/myicon.png">
[…]
</head>
[…]
</html>

Για σελίδα XHTML 1.0

<!DOCTYPE html
   PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN"
   "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd">
<html
   xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml"
   xml:lang="en-US"
   lang="en-US">
<head profile="http://www.w3.org/2005/10/profile">
<link rel="icon"
   type="image/png"
   href="/somewhere/myicon.png" />
[…]
</head>
[…]
</html>

Περισσότερα μπορείτε να δείτε στα παρακάτω χρήσιμα links:

ΧΡΗΣΙΜΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ: Το άρθρο Η σημασία των Favicons γράφτηκε από το WebDesignBlog. Η ομάδα μας σας υπενθυμίζει πως αν θέλετε να ενημερώνεστε για τα νέα του διαδικτύου και για επιλεγμένα άρθρα μας, μπορείτε να γραφτείτε εύκολα στο Newsletter μας ή στο RSS Feed μας.

Ο Σπύρος Παπασπυρόπουλος είναι βραβευμένος Web Professional που δραστηριοποιείται στον χώρο του επαγγελματκού Web Design και του Search Engine Optimisation (SEO) από το 1999. Το 2004 ίδρυσε μαζί με τον Γιάννη Ευσταθίου την βραβευμένη εταιρία x2interactive Web Agency και το 2008 το Web Design Blog.

7 comments so far

Σχολιάστε

Back to top

Recent comments

 • Πολυ καλο αθρο πραγματικα!

  Η σωστή αρχιτεκτονική ενός website και τα οφέλη της
 • Πολύ χρήσιμη η λίστα με τα online tools. Ο επιτυχημένος σχεδιασμός μιας ιστοσελίδας βοηθά σε δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη είναι ότι βελτιώνει την εμπειρία του επισκέπτη της ιστοσελίδας με συνέπεια ο τελευταίος να βλέπει περισσότερες σελίδες και να μένει περισσότερο χρόνο σε αυτή. Η δεύτερη είναι ότι επειδή ακριβώς βελτιώνονται τα στατιστικά στοιχεία της ιστοσελίδας, όπως το bounce rate, ο μέσος χρόνος παραμονής στην ιστοσελίδα και ο αριθμός των σελίδων ανά επίσκεψη, βελτιώνεται και η κατάταξη της ιστοσελίδας στα οργανικά αποτελέσματα της Google.

  10+1 Χρήσιμα website και on line tools

Latest From Twitter