20Ιαν

Πως να ανακτήσετε την χαμένη σας έμπνευση

, 20 Ιανουαρίου 2009 | HOT POSTS | 6 Σχόλια

Σίγουρα έχουν υπάρξει στιγμές που κοιτάτε την οθόνη του υπολογιστή σας και αναρωτιέστε γιατί δεν έχετε έμπνευση. Σίγουρα σας έχει τύχει να προσπαθείτε να κάνετε κάποιο design και το αποτέλεσμα να είναι απογοητευτικό ή ακόμα και αποκρουστικό, τόσο πολύ μάλιστα που δεν μπορείτε να πιστέψετε ότι αυτό που βλέπετε είναι δικό σας έργο. Μην ανησυχείτε: Να είστε βέβαιοι πως το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και άλλοι δημιουργικοί, όπως συγγραφείς, μουσικοί, ζωγράφοι, γλύπτες κ.λ.π.

Διαβάζοντας πολλά σχετικά άρθρα και συλλέγοντας τις καλύτερες δυνατόν πληροφορίες και εμπειρίες από άλλους δημιουργικούς ανθρώπους, το Web Design Blog θα σας παραθέσει μερικούς τρόπους που ίσως σας βοηθήσουν να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα και να “ξεκολλήσετε” από αυτή τη βασανιστική κατάσταση που ονομάζουμε Designer’s Block.

Ακολουθήστε τα παρακάτω απλά tips

Χαλαρώστε, είστε δημιουργικοί άνθρωποι
Οι γρήγοροι ρυθμοί που επιβάλλει σε όλους η καθημερινότητα ενδεχομένως να σας γεμίζουν με άγχος, ένταση και… πιθανώς νεύρα. Αν βιώνετε μια τέτοια κατάσταση είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα μπορείτε να συγκεντρωθείτε στο design σας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να μην μπορείτε να αποδώσετε στην εργασία σας, όχι μόνο σε δημιουργικό αλλά και σε οποιοδήποτε επίπεδο της παραγωγής. Δυστυχώς ή ευτυχώς, οι δημιουργικοί άνθρωποι είναι πολύ συναισθηματικά όντα, γι’ αυτό όταν βιώνετε καταστάσεις έντονου στρες προσπαθείστε να χαλαρώσετε. Αφήστε στην άκρη ό,τι σας εκνευρίζει. Κάντε ένα μικρό διάλειμμα και συνεχίστε όταν νοιώσετε έτοιμοι.

Επισκεφτείτε Web site galleries
Μια από τις καλύτερες πηγές έμπνευσης βρίσκεται μπροστά σας συνέχεια. Το Internet έχει να προσφέρει άπειρες λύσεις για το πρόβλημα του “Designer’s Block”, αρκεί να ξέρετε πού να ψάξετε. Επισκεφτείτε Web site Galleries, τα οποία είναι γεμάτα από έργα άλλων συναδέλφων και δείτε τι έχουν σχεδιάσει και πώς. Αντλήστε έμπνευση από τις τεχνικές που χρησιμοποιούν και προσπαθήστε να καταλάβετε τους λόγους που τους έκαναν να ακολουθήσουν τον εικαστικό δρόμο που διάλεξαν.

Κάντε λίγο surf με Stumble Upon
Το Stumble Upon είναι ένα ιδιαίτερο website. Αποτελεί ένα Social Bookmarking site αλλά λειτουργεί με έναν πολύ πρωτότυπο τρόπο όταν θέλετε να δείτε τί έχουν κάνει bookmark οι άλλοι χρήστες. Μέσω μιας toolbar (Stumble Upon toolbar) σάς δίνεται ένα κουμπί το οποίο λέγεται Stumble και πατώντας το βρίσκεστε σε μια τυχαία σελίδα που κάποιος από τους (χιλιάδες) χρήστες έχει κάνει bookmark. Δεν ξέρετε ποτέ πάνω σε τι θα βρεθείτε, αλλά μερικές φορές αυτό που θα δείτε είναι μια μικρή πηγή έμπνευσης

Επισκεφτείτε web sites με ενδιαφέρον περιεχόμενο γενικού τύπου
Εκτός από το Stumble Upon και τα Web site Galleries, μπορείτε να αντλήσετε δημιουργικότητα και από websites τα οποία απλά έχουν να προσφέρουν όμορφες ιδέες και εικόνες, σε γενικότερο επίπεδο. Π.χ. Το να δείτε ένα νέο ρολόϊ που θα κυκλοφορήσει, ή ένα νέο design σε έπιπλα, μπορεί να κάνει τη διαφορά και να σας ανοίξει νέους δημιουργικούς ορίζοντες. Δοκιμάστε το The Awesomer και το Ffffound.

Αφήστε τη λογική έξω από το παιχνίδι
Το μηχανικό design που οδηγείται από το συναίσθημα πολλές φορές σας αφήνει με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα. Είναι φορές που δεν σκέφτεστε, τα χέρια σας κινούνται από μόνα τους, ο χρόνος περνάει πολύ γρήγορα και νιώθετε αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο και χαμένοι μέσα στο design σας. Είσαστε “in the zone”. Μην το πολυσκέφτεστε λοιπόν. Νιώστε αυτό που θέλετε να πετύχετε.

Δοκιμάστε νέες τεχνικές
Αν θεωρείτε πως το κόλλημά σας οφείλετε στη βαρεμάρα, τότε ίσως είναι ιδανικό να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζετε. Αποκτώντας μια νέα γραμμή στο design, θα δείτε ότι θα αποκτήσετε μια νέα όρεξη για παραγωγή. Ο λόγος είναι πως τα καινούργια στοιχεία σάς προκαλούν να δοκιμάσετε νέους συνδυασμούς. Οπότε και η έμπνευσή σας θα επαναφορτιστεί.

Αντλήστε έμπνευση από άλλα μέσα (TV, Radio)
Αν έχετε στη διάθεσή σας άλλα μέσα από τα οποία μπορείτε να αντλήσετε έμπνευση, δοκιμάστε τα. Ανοίξτε την τηλεόραση και βάλτε ένα “ζωντανό”, κατά προτίμηση μουσικό κανάλι να δείτε. Δεχτείτε τις επιρροές από τα χρώματα, τα στύλ και τη φαντασία των συναδέλφων σας στη μικρή οθόνη. Ακούστε ραδιόφωνο, εκπομπές με έξυπνες ατάκες και χιούμορ που σχολιάζουν μουσική, ταινίες ή και πολιτιστικά δρώμενα .

Ακούστε τη μουσική που σας αρέσει
Η μουσική είναι ένα είδος διεγερτικού. Ακούστε την αγαπημένη σας μουσική, αυτή που σας προκαλεί έντονα (θετικά) συναισθήματα και αφεθείτε ελεύθεροι στους ρυθμούς της. Η μουσική βοηθάει το μυαλό να ταξιδεύει και το τροφοδοτεί με νέες ιδέες.

Δοκιμάστε ένα νέο project
Αν δείτε ότι δεν προχωράει το project που δουλεύετε, ζητήστε από τον creative director σας να ασχοληθείτε με κάτι καινούργιο ή διαφορετικό. Αν είσαστε εσείς το αφεντικό του εαυτού σας, απλά κάντε ένα διάλειμμα από το τρέχον έργο και δουλέψτε κάτι άλλο, πιο φρέσκο. Έτσι θα ανανεώσετε παραστάσεις και ιδέες και θα αποκτήσετε όρεξη για design.

Μεταφέρετε αλλού τον χώρο εργασίας σας
Αν πάλι, αλλάζοντας έργο δεν γίνεται τίποτα και δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε και να πετύχετε το αποτέλεσμα που θέλετε, μεταφέρετε προσωρινά αλλού το χώρο εργασίας σας αν βέβαια κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Εγκατασταθείτε σε κάποιο café που προσφέρει σύνδεση στο διαδίκτυο και αφήστε τον εαυτό σας να απορροφήσει τα ερεθίσματα από τους θαμώνες, τους περαστικούς και το περιβάλλον γύρω σας. Μπορεί ένα πρόσωπο, μια φωνή ή κάτι που δεν το περιμένετε καν να σας προκαλέσει ένα έντονο κύμα έμπνευσης και να μπείτε χωρίς να το καταλάβετε στο “The Zone”.

Κάντε αλλαγές στον χώρο εργασίας σας
Αγοράστε κάδρα και προσθέστε φωτογραφίες στο γραφείο σας. Γεμίστε το με λουλούδια, βιβλία και άλλα ζωηρά στοιχεία. Δώστε στο χώρο σας χρώμα και εικόνες που σας προκαλούν χαρά ή ικανοποίηση. Όλες αυτές οι αλλαγές σάς δίνουν ένα συναίσθημα ανανέωσης που ενισχύει την έμπνευσή σας.

Αλλάξτε τον εικονικό χώρο εργασίας σας
Πολλές φορές αλλάζοντας το χώρο του γραφείου σας δεν είναι αρκετό. Το αγαπημένο σας εργαλείο, ο προσωπικός σας υπολογιστής, είναι το “παράθυρο” μέσα από το οποίο αντικρίζετε καθημερινά την δουλειά σας. Ανανεώστε την επιφάνεια εργασίας σας, αλλάξτε τα χρώματα του θέματος που χρησιμοποιείτε, δώστε και στο Mac/PC σας, έναν αέρα ανανέωσης. Παίξτε με την ψυχολογία σας βομβαρδίζοντάς την με στοιχεία που σας αρέσουν.

Βγείτε μια βόλτα
Δεν υπάρχει τίποτα πιο αναζωογονητικό από το να βγείτε μια βόλτα. Αν ζείτε στην πόλη, τα στοιχεία που μπορεί να ερεθίσουν την προσοχή σας είναι αναρίθμητα. Αφήστε τον Urban (Αστικό) εαυτό σας να έρθει στην επιφάνεια, γυρίστε πίσω στο γραφείο σας και εφαρμόστε αυτά που είδατε και νιώσατε στη δουλειά σας. Αν πάλι ζείτε στην εξοχή, μια βόλτα στον καθαρό αέρα κοιτάζοντας τα δέντρα σάς διευρύνει τους ορίζοντες της φαντασίας, εφοδιάζοντάς σας με νέα σχήματα και φρέσκα χρώματα.

Μιλήστε με συναδέλφους
Συζητήστε με τους συναδέλφους σας την έλλειψη έμπνευσης που έχετε. Ζητήστε τους να σας κάνουν προτάσεις για το πώς θα έβλεπαν αυτοί τη συνέχεια του έργου που σας δυσκολεύει. Σίγουρα θα έχουν να σας πουν πράγματα που δεν θα σκεφτόσασταν ποτέ, αλλά και πράγματα που είχατε ξεχάσει πως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Οι συνάδελφοι αποτελούν μια από τις καλύτερες πηγές έμπνευσης γιατί ξέρουν ακριβώς τι χρειάζεστε και μερικές φορές το ξέρουν καλύτερα και από εσάς τους ίδιους. Συνδυάστε τη συζήτησή σας και με έναν ωραίο καφέ ή κάποιο άλλο αφέψημα της επιλογής σας και τα αποτελέσματα θα είναι ακόμα καλύτερα.

Κάντε πρόχειρα σχέδια με χαρτί και μολύβι
Κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο, είναι να κάνετε προσχέδια της δουλειάς σας σε χαρτί. Χρησιμοποιήστε ένα μολύβι και αφήστε τη φαντασία σας να οργιάσει γρήγορα και εύκολα. Μια ιδέα που συνέχεια σας ξεγλιστράει από τα χέρια μπορεί γρήγορα να παγιδευτεί σε ένα χαρτί με μουντζούρες και να χρησιμοποιηθεί αργότερα όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή. Εκτός από αυτό όμως, σχεδιάζοντας στο χαρτί με μοναδικά χρώματα το μαύρο και το άσπρο, πολλές φορές σας δίνεται η ευκαιρία να δείτε το εικαστικό από μια άλλη οπτική γωνία, ανεπηρέαστη από χρώματα και γραμματοσειρές.

Ποιότητα Ζωής

Έχει παρατηρηθεί πως μια γενικότερη βελτίωση της ποιότητας της ζωής ενός δημιουργικού ανθρώπου, βοηθάει πολύ στην έμπνευση. Αν και δεν θεωρούμε τους εαυτούς μας ειδικούς σε θέματα ποιότητας ζωής, θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας μερικά πράγματα που πιστεύουμε πως ίσως σας βοηθήσουν. Δεν αναπτύσσουμε τα παρακάτω σημεία λεπτομερώς γιατί δεν είναι η ειδικότητά μας, παρ’ όλα αυτά ελπίζουμε να σας βάλουν σε σκέψεις (θετικές).

Μερικά βασικά σημεία που αξίζει να προσπαθήσετε να εφαρμόσετε είναι τα παρακάτω:

Κάντε γυμναστική
Η γυμναστική σας βοηθάει στο να νιώθετε φρέσκοι και ανανεωμένοι. Κάθε φορά που γυμνάζεστε το σώμα σας παράγει ουσίες που σας προσφέρουν αισθήματα ευφορίας. Δεν είναι απαραίτητο να γυμνάζεστε έντονα, ούτε για πολλές ώρες. Μεγαλύτερη σημασία έχει να γυμνάζεστε με τέτοιον τρόπο ώστε να διασκεδάζετε και να νιώθετε πως αλλάζετε παραστάσεις ξεφεύγοντας από την ρουτίνα της καθημερινότητας.

Να πηγαίνετε εκδρομές
Γνωρίστε νέους τόπους και τραβήξτε πολλές φωτογραφίες. Ανοίξτε τους ορίζοντές σας και προσφέρετε στην φαντασία σας νέες εικόνες και συνδυασμούς χρωμάτων και συναισθημάτων. Γυρνώντας από τις εκδρομές σας θα νιώθετε έτοιμοι για νέες προκλήσεις και εφοδιασμένοι με νέες ιδέες.

Να κοιμάστε σωστά
Μην υποτιμάτε τον ύπνο. Ο ύπνος αναζωογονεί τον εγκέφαλο και ολόκληρο το σώμα. Δεν υπάρχει καμία ουσία (π.χ. Καφεΐνη) η οποία μπορεί να προσφέρει τα ίδια ευεργετικά και θεραπευτικά αποτελέσματα στο σώμα και το πνεύμα σας όσο ένας καλός ύπνος. Προσπαθήστε να κοιμάστε για 7-8 ώρες συνολικά μέσα σε ένα 24ωρο.

Τρώτε σωστά
Μην υποτιμάτε ούτε την διατροφή σας. Μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή κάνει θαύματα στον εξωτερικό αλλά και στον πνευματικό μας κόσμο. Το φαγητό είναι βασικός κρίκος στην καθημερινή μας έμπνευση. Μεγάλη σημασία έχει τι τρώμε αλλά και πόσο τρώμε. Περισσότερες λεπτομέρεις μπορείτε να δείτε σε website διατροφολογίας.

Επίλογος

Εάν χρησιμοποιείτε κάποια άλλη μέθοδο η οποία έχετε δει πως σας βοηθάει και θέλετε να τη μοιραστείτε με τους συναδέλφους σας, τότε γράψτε μας ένα σχόλιο και αναφέρετε τι είναι αυτό που σας βοήθησε να προκαλέσετε τη δημιουργικότητά σας.

ΧΡΗΣΙΜΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ: Το άρθρο Πως να ανακτήσετε την χαμένη σας έμπνευση γράφτηκε από το WebDesignBlog. Η ομάδα μας σας υπενθυμίζει πως αν θέλετε να ενημερώνεστε για τα νέα του διαδικτύου και για επιλεγμένα άρθρα μας, μπορείτε να γραφτείτε εύκολα στο Newsletter μας ή στο RSS Feed μας.

Ο Σπύρος Παπασπυρόπουλος είναι βραβευμένος Web Professional που δραστηριοποιείται στον χώρο του επαγγελματκού Web Design και του Search Engine Optimisation (SEO) από το 1999. Το 2004 ίδρυσε μαζί με τον Γιάννη Ευσταθίου την βραβευμένη εταιρία x2interactive Web Agency και το 2008 το Web Design Blog.

6 comments so far

Σχολιάστε

Back to top

Recent comments

  • Πολυ καλο αθρο πραγματικα!

    Η σωστή αρχιτεκτονική ενός website και τα οφέλη της
  • Πολύ χρήσιμη η λίστα με τα online tools. Ο επιτυχημένος σχεδιασμός μιας ιστοσελίδας βοηθά σε δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη είναι ότι βελτιώνει την εμπειρία του επισκέπτη της ιστοσελίδας με συνέπεια ο τελευταίος να βλέπει περισσότερες σελίδες και να μένει περισσότερο χρόνο σε αυτή. Η δεύτερη είναι ότι επειδή ακριβώς βελτιώνονται τα στατιστικά στοιχεία της ιστοσελίδας, όπως το bounce rate, ο μέσος χρόνος παραμονής στην ιστοσελίδα και ο αριθμός των σελίδων ανά επίσκεψη, βελτιώνεται και η κατάταξη της ιστοσελίδας στα οργανικά αποτελέσματα της Google.

    10+1 Χρήσιμα website και on line tools

Latest From Twitter