Πώς να κάνετε import ένα psd αρχείο στο Flash CS3
Μέχρι πρότινος για να γίνει εισαγωγή αρχείων από το Photoshop (.psd) στο Flash, έπρεπε να ακολουθηθούν συγκεκριμένες διαδικασίες οι οποίες ήταν χρονοβόρες. Έτσι, όταν ερχόταν η στιγμή να μεταφέρει ο Web Designer τα γραφικά που είχε σχεδιάσει από το ένα πρόγραμμα στο άλλο, ήξερε πως έφτανε η στιγμή εκείνη που έπρεπε να “χάσει” χρόνο από την παραγωγή για να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες μεταφοράς.
Το Creative Studio 3 της Adobe, έχει εισάγει μια λειτουργία στο Flash η οποία είναι πολύ χρήσιμη: την αυτοματοποιημένη διαδικασία εισαγωγής ενός Photoshop (.psd) αρχείου στο Flash CS3. Η διαδικασία είναι σχετικά απλή και καταφέρνει να διατηρεί το layout και άλλες πληροφορίες ακέραιες. Για χάρη αυτού του tutorial δημιουργήσαμε ένα ψεύτικο εικαστικό για ένα full flash website το οποίο είναι για το Web Design Blog Caffe.
Βήμα 1
Οργανώστε όλα τα στοιχεία του εικαστικού σας σε ξεχωριστά Photoshop layers πριν κάνετε import οτιδήποτε στο Flash CS3. Είναι σημαντικό να μην το ξεχάσετε αυτό γιατί θα δυσκολευτείτε στο ξεκαθάρισμα των imports σας μετά. Αποθηκεύστε το αρχείο σας σαν .psd στον φάκελο που δουλεύετε το project σας.
Βήμα 2
Στην συνέχεια μεταβείτε στην εφαρμογή Flash CS3. Πλοηγηθείτε στο μενού File>Import>Import to Stage. Επιλέξτε το .psd αρχείο που σώσατε στο προηγούμενο βήμα.
Βήμα 3
Θα εμφανιστεί ένα περιβάλλον που θα δείχνει από αριστερά όλα τα layers του Photoshop αρχείου σας, και από δεξιά λεπτομέρειες σχετικά με το κάθε layer που θα επιλέγετε κάθε φορά. Στο κάτω μέρος του παραθύρου θα εμφανιστούν κάποιες άλλες σημαντικές επιλογές που θα αναλύσουμε στην συνέχεια. Σε αυτό το σημείο το Flash CS3 έχει αναγνωρίσει και έχει διαβάσει το αρχείο σας και είναι έτοιμο να δεχτεί τις οδηγίες σας σχετικά με το πώς θέλετε να γίνει η εισαγωγή των στοιχείων σας.
Βήμα 4
Επιλέγοντας ένα ή και περισσότερα layers από την αριστερή πλευρά του παραθύρου, σας δίνεται πρόσβαση σε λειτουργίες που καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο γίνεται import κάθε στοιχείο. Στην παραπάνω εικόνα μπορείτε να δείτε πως αν επιλέξετε ένα text layer, εμφανίζονται 3 επιλογές. Editable text για να παραμείνει το text layer σαν επεξεργάσιμο κείμενο, Vector outlines για να γίνει το κείμενό σας διανυσματικό γραφικό ώστε να μπορέσετε να το επεξεργαστείτε σαν γραφικό και Flattened bitmap image για να γίνει το text σας pixel image. Αν θέλετε μπορείτε να δημιουργήσετε movie clips & movie clip instances για κάθε ένα εισαγόμενο layer ξεχωριστά.
Βήμα 5
Όπως βλέπετε στην παραπάνω εικόνα του παραθύρου του Flash CS3 importer, έχει γίνει επιλογή της δεύτερης λειτουργίας (Vector outlines), δίνοντας στον Web Designer την δυνατότητα να δημιουργήσει κατευθείαν ένα Movie clip. Αυτό γίνεται εμφανές και από την αλλαγή στο εικονίδιο στο layer WebDesignBlog Caffe από ένα κεφαλαίο Τ στο σύμβολο του Movie Clip.
Βήμα 6
Αν θέλετε να εισάγετε μια εικόνα στο Flash CS3 έχετε δύο επιλογές: μπορείτε να την εισάγετε σαν Lossy ή σαν Lossless. Lossy είναι μια εικόνα που εισάγεται σαν JPEG, οπότε δεν μπορεί να υποστηρίξει transparency, ενώ Lossless είναι μια εικόνα που εισάγεται σαν PNG 24bit, ένα είδος γραφικού που έχει πολύ καλή υποστήριξη transparency. Στην περίπτωση του demo, η εισαγωγή των εικονιδίων που έχουν ένα glow effect γύρω τους, εισάγονται σαν Lossless για να διατηρήσουν τις διαφανείς και ημιδιαφανείς ιδιότητές τους χωρίς προβλήματα. Δεν φτάνει όμως μόνο να επιλέξετε Lossless ώστε να πετύχετε το κατάλληλο transparency. Για να πετύχετε το αποτέλεσμα που θέλετε (transparency) θα πρέπει να έχετε επιλέξει και την επιλογή Bitmap Image with Editable Layer Styles.
Βήμα 7
Στο κάτω μέρος του παραθύρου, υπάρχουν 3 επιλογές. Το drop down μας δίνει την επιλογή Keyframes ή Flash Layers. Η πρώτη επιλογή εισάγει το κάθε στοιχείο σε ξεχωριστά keyframes, ενώ η δεύτερη επιλογή σε ξεχωριστά Flash layers, το ένα κάτω από το άλλο. Στην συνέχεια η επιλογή Place layers at original position, επιτρέπει τα στοιχεία να εμφανιστούν ακριβώς στα σημεία που ήταν και στο .psd αρχείο. Τέλος η επιλογή Set Stage Size to Same Size as Photoshop Canvas κάνει τον καμβά του Flash να έχει το ίδιο ακριβώς μέγεθος με αυτό που είχε το .psd αρχείο σας. Έτσι το τελικό αποτέλεσμα του import είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό του Photoshop αρχείου σας, όπως φαίνεται στην τελευταία εικόνα στο βήμα 8.
Βήμα 8
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διαδικασία του import ενός Photoshop αρχείου στο περιβάλλον του Flash CS3. Δοκιμάστε το.
ΧΡΗΣΙΜΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ: Το άρθρο Πώς να κάνετε import ένα psd αρχείο στο Flash CS3 γράφτηκε από το WebDesignBlog. Η ομάδα μας σας υπενθυμίζει πως αν θέλετε να ενημερώνεστε για τα νέα του διαδικτύου και για επιλεγμένα άρθρα μας, μπορείτε να γραφτείτε εύκολα στο Newsletter μας ή στο RSS Feed μας.