20Φεβ

Βάλτε σε τροχιά ένα movie clip στο Flash με ActionScript 2.0

, 20 Φεβρουαρίου 2009 | FLASH | 0 Σχόλια

Η ΑctionScript είναι η script που χρησιμοποιεί το Flash της Adobe. Με την χρήση της ActionScript ένας web developer μπορεί να διευρύνει τις δυνατότητες του Flash application ή του Flash website που δημιουργεί. Στο σημερινό άρθρο θα σας παρουσιάσουμε μια τεχνική με την οποία μπορείτε να βάζετε αντικείμενα σε τροχιά γύρω από άλλα.

Βήμα 1

Ανοίξτε ένα καινούργιο αρχείο το οποίο να χρησιμοποιεί ActionScript 2.0.

new-as2-file

Βήμα 2

Δημιουργήστε 2 movie clips στη σκηνή του Flash. Oνομάστε το instance του ενός, earth και το άλλο ονομάστε το satellite.

instance-name

Προσοχή, όταν τα δημιουργείτε, θέστε το σημείο αναφοράς τους στο κέντρο.

create-movie-clips

Όταν αναφερόμαστε στο instance ενός Movie Clip, αναφερόμαστε στο όνομα που δίνουμε στο αντίγραφο του Movie clip που βρίσκεται εκείνη την στιγμή στη σκηνή του Flash. Κάθε φορά που εισάγουμε το ίδιο Movie clip στη σκηνή, δημιουργείται ένα διαφορετικό instance από το ίδιο Movie clip.

Βήμα 3

Επιλέξτε το instance satellite και ανοίξτε το Actions panel (F9 Win ή ALT+F9 Mac). Στο Actions panel επικολλήστε τον παρακάτω κώδικα:

actionscript

onClipEvent(load){
angle=0//degrees
mainDistance=100//pixels
}
onClipEvent(enterFrame){
angle+=5
xDistance=Math.sin(angle * Math.PI/180)*mainDistance
yDistance=Math.cos(angle * Math.PI/180)*mainDistance
xDisCalculated=_root.earth._x-xDistance
yDisCalculated=_root.earth._y-yDistance
this._x=xDisCalculated
this._y=yDisCalculated
}

Βήμα 4

Κάντε publish το .swf για να δείτε το satellite να βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το centre.
Δείτε το παράδειγμα.

Τώρα μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας πλανητικό σύστημα, μόνο με ActionScript 2.0

ΧΡΗΣΙΜΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ: Το άρθρο Βάλτε σε τροχιά ένα movie clip στο Flash με ActionScript 2.0 γράφτηκε από το WebDesignBlog. Η ομάδα μας σας υπενθυμίζει πως αν θέλετε να ενημερώνεστε για τα νέα του διαδικτύου και για επιλεγμένα άρθρα μας, μπορείτε να γραφτείτε εύκολα στο Newsletter μας ή στο RSS Feed μας.

Ο Σπύρος Παπασπυρόπουλος είναι βραβευμένος Web Professional που δραστηριοποιείται στον χώρο του επαγγελματκού Web Design και του Search Engine Optimisation (SEO) από το 1999. Το 2004 ίδρυσε μαζί με τον Γιάννη Ευσταθίου την βραβευμένη εταιρία x2interactive Web Agency και το 2008 το Web Design Blog.

Σχολιάστε

Back to top

Recent comments

  • Πολυ καλο αθρο πραγματικα!

    Η σωστή αρχιτεκτονική ενός website και τα οφέλη της
  • Πολύ χρήσιμη η λίστα με τα online tools. Ο επιτυχημένος σχεδιασμός μιας ιστοσελίδας βοηθά σε δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη είναι ότι βελτιώνει την εμπειρία του επισκέπτη της ιστοσελίδας με συνέπεια ο τελευταίος να βλέπει περισσότερες σελίδες και να μένει περισσότερο χρόνο σε αυτή. Η δεύτερη είναι ότι επειδή ακριβώς βελτιώνονται τα στατιστικά στοιχεία της ιστοσελίδας, όπως το bounce rate, ο μέσος χρόνος παραμονής στην ιστοσελίδα και ο αριθμός των σελίδων ανά επίσκεψη, βελτιώνεται και η κατάταξη της ιστοσελίδας στα οργανικά αποτελέσματα της Google.

    10+1 Χρήσιμα website και on line tools

Latest From Twitter