9Απρ

Social Bookmarking websites

, 9 Απριλίου 2008 | SOCIAL MEDIA | 1 Σχόλιο

Σίγουρα θα έχετε ακούσει για τα λεγόμενα Social Bookmarking sites. Τα Social Bookmarking sites είναι διαδικτυακοί τόποι που δίνουν τη δυνατότητα στα μέλη τους να αποθηκεύουν σε αυτά, όλες τις αγαπημένες τους ιστοσελίδες ή άρθρα. Η αποθήκευση των ιστοσελίδων γίνεται με την βοήθεια Meta Data. Οι χρήστες εκτός από την αποθήκευση των ιστοσελίδων, πολλές φορές έχουν και άλλες δυνατότητες, όπως προώθηση των αποθηκευμένων συνδέσμων τους και ταξινόμησή τους σε ομάδες. Τα περισσότερα Social Bookmarking sites, δίνουν την δυνατότητα review (κριτικής) ώστε οι χρήστες να μπορούν να μεταφέρουν και σε άλλους την γνώμη τους.

Κάποια πιο εξελιγμένα Social Bookmarking sites, δίνουν στα μέλη τους τη δυνατότητα να χωρίζουν τις αποθηκευμένες σελίδες σε “δημόσιες” και “ιδιωτικές“, να επιλέγουν αν θα γίνεται η προσπέλασή τους από τις μηχανές αναζήτησης, να αναθέτουν σε αυτές λέξεις κλειδιά (tags), να τις συνδέουν με άλλα παρόμοια site μέσω RSS Feeds, XML κλπ. και πολλές άλλες λειτουργίες. Καθώς τα sites τέτοιου είδους γίνονται όλο και πιο πολύ της μόδας , νέες δυνατότητες προσθέτονται σε αυτά σχεδόν καθημερινά για να γίνονται πιο ελκυστικά και πιο ανταγωνιστικά.

Τα υπέρ και τα κατά των Social Bookmarking sites είναι πολλά. Παρακάτω παρουσιάζονται τα πιο σημαντικά από αυτά:

Πλεονεκτήματα:

 1. Επειδή το Tagging γίνεται από ανθρώπους οι αποθηκευμένες ιστοσελίδες στην βάση ενός Social Bookmarking site, είναι πιο στοχευμένες και πιο συγκεκριμένες απ’ ότι είναι οι αποθηκευμένες σελίδες σε μια βάση μιας μηχανής αναζήτησης, που χρησιμοποιεί Bots για την οργάνωση και ταξινόμηση του περιεχομένου.
 2. Η σημαντικότητα μιας αποθηκευμένης σελίδας ή ενός διαδικτυακού τόπου, ορίζεται από τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν επισκεφτεί αυτή τη σελίδα, καθώς και τα σχόλια και τη βαθμολογία που της έχουν δώσει. Αντίθετα, το βασικό κριτήριο για μια μηχανή αναζήτησης είναι ο αριθμός των διαφορετικών sites που της παρέχουν σύνδεσμο (link).
 3. Ομάδες αποθηκευμένων σελίδων μπορούν να διαχειριστούν και να μοιραστούν μεταξύ χρηστών εύκολα και γρήγορα.

Μειονεκτήματα:

 1. Η μεγαλύτερη δύναμη των Social Bookmarking sites, είναι ταυτόχρονα και η αδυναμία τους. Επειδή η πληροφορία αποθηκεύεται από ανθρώπους γίνονται λάθη, τα οποία μερικές φορές είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν. Αν κάποιος χρήστης αποθηκεύσει μια σελίδα χρησιμοποιώντας ανορθόγραφα tags, τότε η ίδια σελίδα μπορεί να διπλό-καταχωρηθεί με διαφορετικούς τρόπους, προκαλώντας διπλό-εγγραφές.
 2. Πολλοί χρήστες εκμεταλλευόμενοι τη μεγάλη απήχηση των sites αυτών, χρησιμοποιούν τους πόρους που τους προσφέρονται για προσωπικό τους όφελος ή όφελος πελατών τους, ενισχύοντας το SEO τους. Το μεμπτό στην όλη υπόθεση είναι ότι παραπλανούνμε ψεύτικους τίτλους και λέξεις-κλειδιά τους επισκέπτες των Social Bookmarking sites – απορροφώντας μεγάλο αριθμό από αυτούς- με αποτέλεσμα οι χρήστες τις περισσότερες φορές να φεύγουν απογοητευμένοι από τις σελίδες που επισκέφτηκαν. Επιπλέον, καλλιεργείται όπως είναι φυσικό η αμφιβολία και η δυσπιστία των χρηστών προς τα ίδια τα Social Bookmarking sites τα οποία επισκέπτονται.

Μερικά από τα πιο γνωστά sites τέτοιου είδους σε παγκόσμιο επίπεδο είναι τα :

 1. www.digg.com
 2. www.reddit.com
 3. del.icio.us
 4. www.propeller.com
 5. www.stumbleupon.com
 6. www.google.com/Bookmarks
 7. www.technorati.com (Blog bookmarking)
 8. www.furl.net
 9. www.bibsonomy.org
 10. www.blinklist.com
 11. myjeeves.ask.com
 12. www.simpy.com
 13. www.backflip.com
 14. www.newsvine.com
 15. www.netvouz.com
 16. www.blinkbits.com
 17. www.blogmarks.net
 18. www.mister-wong.com
 19. www.Facebook.com (Community με δυνατότητα Page Posting)
 20. www.Squidoo.com
 21. www.Mixx.com
 22. Ma.gnolia.com
 23. www.Tumblr.com
 24. Myweb.yahoo.com
 25. www.Connotea.org

Υπάρχουν και Ελληνικά sites τέτοιου είδους, τα οποία έχουν σαν στόχο να εξυπηρετούν Έλληνες ή απλά Ελληνόφωνες χρήστες.

Καλό Bookmarking!

Περισσότερα για τα Ελληνικά Social Bookmarking websites.

ΧΡΗΣΙΜΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ: Το άρθρο Social Bookmarking websites γράφτηκε από το WebDesignBlog. Η ομάδα μας σας υπενθυμίζει πως αν θέλετε να ενημερώνεστε για τα νέα του διαδικτύου και για επιλεγμένα άρθρα μας, μπορείτε να γραφτείτε εύκολα στο Newsletter μας ή στο RSS Feed μας.

Ο Σπύρος Παπασπυρόπουλος είναι βραβευμένος Web Professional που δραστηριοποιείται στον χώρο του επαγγελματκού Web Design και του Search Engine Optimisation (SEO) από το 1999. Το 2004 ίδρυσε μαζί με τον Γιάννη Ευσταθίου την βραβευμένη εταιρία x2interactive Web Agency και το 2008 το Web Design Blog.

One comment so far

Σχολιάστε

Back to top

Recent comments

 • Πολυ καλο αθρο πραγματικα!

  Η σωστή αρχιτεκτονική ενός website και τα οφέλη της
 • Πολύ χρήσιμη η λίστα με τα online tools. Ο επιτυχημένος σχεδιασμός μιας ιστοσελίδας βοηθά σε δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη είναι ότι βελτιώνει την εμπειρία του επισκέπτη της ιστοσελίδας με συνέπεια ο τελευταίος να βλέπει περισσότερες σελίδες και να μένει περισσότερο χρόνο σε αυτή. Η δεύτερη είναι ότι επειδή ακριβώς βελτιώνονται τα στατιστικά στοιχεία της ιστοσελίδας, όπως το bounce rate, ο μέσος χρόνος παραμονής στην ιστοσελίδα και ο αριθμός των σελίδων ανά επίσκεψη, βελτιώνεται και η κατάταξη της ιστοσελίδας στα οργανικά αποτελέσματα της Google.

  10+1 Χρήσιμα website και on line tools

Latest From Twitter