20Οκτ

Τα 7 καλύτερα Hosted Web CMS

, 20 Οκτωβρίου 2009 | WEB DEVELOPMENT | 2 Σχόλια

Το Web Design Blog έχει αναφερθεί στο παρελθόν σε Web CMS. Στο άρθρο “14 εμπνευσμένα open source CMS (Content Management Systems)”, είχαν παρουσιαστεί ονομαστικά τα πιο γνωστά Open source διαχειριστικά εργαλεία. Στο σημερινό άρθρο, θα γίνει μια παρουσίαση των πιο γνωστών και εύχρηστων διαχειριστικών εργαλείων τα οποία έχουν σαν χαρακτηριστικό τους να είναι hosted λύσεις. Δεν θα εξεταστούν απαραίτητα δωρεάν εφαρμογές, αλλά οι πιο εύχρηστες από αυτές οι οποίες μπορούν να εξυπηρετήσουν τον μέσο Web Designer ο οποίος δεν γνωρίζει, ή δεν θέλει να γνωρίζει να γράφει κώδικα.

Πριν την παρουσίαση τους όμως, θα γίνει μια μικρή ανάλυση του όρου Web CMS για όσους δεν το γνωρίζουν, έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερη κατανόηση του άρθρου.

Τι είναι Web CMS;

Τα Web CMS (Content Management Systems) είναι εργαλεία διαχείρισης πληροφορίας/δεδομένων ενός ή περισσοτέρων διαδικτυακών τόπων, τα οποία δίνουν τη δυνατότητα στους διαχειριστές τους να προσθέτουν, να αφαιρούν, να μεταβάλλουν και να ταξινομούν την πληροφορία/περιεχόμενο τους.

Ο παραπάνω όρος θα μπορούσε να αναλυθεί περισσότερο, αλλά στο σημερινό άρθρο στόχος είναι η παρουσίαση των καλύτερων Hosted Web CMS.

Τι είναι Hosted Web CMS;

Hosted Web CMS είναι το Web CMS το οποίο δεν χρειάζεται εγκατάσταση στον διακομιστή του εκάστοτε Web Designer / Web Agency / Πελάτη, αλλά βρίσκεται προ-εγκατεστημένο σε έναν server ο οποίος ανήκει στην εταιρία ή τον επαγγελματία που έχει αναπτύξει το Web CMS.

Ποιους εξυπηρετεί μια τέτοια λύση;

  1. Το Hosted Web CMS δίνει την δυνατότητα σε κάποιον Web Designer να μπορεί να επικεντρωθεί στα θέματα που τον/την ενδιαφέρουν περισσότερο, όπως το Design. Θέματα hosting, database setup, CMS setup κλπ, δεν απασχολούν τον επαγγελματία σχεδιαστή μιας και όλα αυτά τα θέματα είναι καλυμμένα από την εταιρία που προσφέρει το διαχειριστικό.
  2. Επίσης, προσφέρει την δυνατότητα σε κάποιον που δεν γνωρίζει από Web Design να μπορέσει να χτίσει μια αξιοπρεπή διαδικτυακή παρουσία, χωρίς κόπο και ιδιαίτερο χρόνο.
  3. Τέλος, βολεύει εκείνη την ομάδα των ανθρώπων που απλά θέλουν μια γρήγορη διαδικτυακή παρουσία, έτοιμη μέσα στην ημέρα, χωρίς πολλές απαιτήσεις. .

Τα καλύτερα Hosted Web CMS

Παρακάτω ακολουθεί μια λίστα με τα καλύτερα Hosted Web CMS. Κάθε λύση έχει τα υπέρ και τα κατά της. Στο τέλος όμως η απόφαση είναι δική σας μιας και τον κάθε έναν τον εξυπηρετεί κάτι διαφορετικό.

SquareSpace

Από τις πιο γνωστές Hosted Web CMS λύσεις που υπάρχουν αυτή την στιγμή στο διαδίκτυο. Πολλοί γνωστοί και ταλαντούχοι του διαδικτυακού κόσμου, χρησιμοποιούν αυτή την λύση, όπως ο Kevin Rose, ιδρυτής του πολύ γνωστού Digg.com. Το SquareSpace δεν απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις προγραμματισμού ενώ προσφέρει πολλές επιλογές σε όσους επιθυμούν να δημιουργήσουν μια ηλεκτρονική παρουσία η οποία δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις custom CMS λύσεις, ή τις λύσεις OpenSource downloadable.
squarespace
Link: www.squarespace.com
Κόστος: Από $8/μήνα

LightCMS

Όπως και οι ίδιοι λένε, είναι το Web CMS για τους Web Designers. Είναι τόσο εύκολο, χρηστικό και γεμάτο επιλογές που κατά τα λεγόμενά τους αποτελεί την κύρια επιλογή ελεύθερων επαγγελματιών του χώρου που θέλουν να προσφέρουν μια πολύ καλή CMS με τις υπηρεσίες τους. Το LightCMS προσφέρει επίσης και rebranding, δίνοντας έτσι την δυνατότητα στους Web Designers να προσφέρουν το διαχειριστικό σαν δική τους κατασκευή.
lightcms
Link: www.speaklight.com
Κόστος: Αρχίζει από δωρεάν

WaterCMS

Το μεγάλο “αδερφάκι” του LightCMS. Το WaterCMS απευθύνεται περισσότερο σε επιχειρηματίες ή σε Web Designers που θέλουν να προσφέρουν λύσεις όπως εταιρικά προφίλ με πολλές δυνατότητες, ηλεκτρονικά καταστήματα, κ.α. Παρέχει μια σειρά από πολλές επιλογές ώστε να ικανοποιεί ακόμα και τους πιο απαιτητικούς χρήστες/πελάτες, από την αρχική κιόλας έκδοση η οποία είναι δωρεάν.
watercms
Link: www.embracewater.com
Κόστος: Αρχίζει από δωρεάν

CushyCMS

Μια λύση η οποία έχει αρχίσει και χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο από Web Designers ανά τον κόσμο. Ο λόγος είναι η απλότητα και η ευχρηστία του συστήματος διαχείρισης περιεχομένου που προσφέρει. Το CushyCMS προσφέρεται δωρεάν και με την δυνατότητα επιπλέον υπηρεσιών επι πληρωμή. Μία από αυτές είναι και το rebranding ώστε να μπορούν οι επαγγελματίες του χώρου να το προωθούν σαν δική τους δημιουργία.
cushycms
Link: www.cushycms.com
Κόστος: Αρχίζει από δωρεάν

TweakCMS

Μια αρκετά νέα λύση στον χώρο των Hosted Web CMS. Το ενδιαφέρον στο TweakCMS είναι το γεγονός ότι ενώ προσφέρεται σαν Hosted λύση, δίνει την δυνατότητα “χωρισμού” όπως το θέτουν και οι δημιουργοί του στον διαδικτυακό τόπο του διαχειριστικού. Από τις πιο δυνατές επιλογές που προσφέρει αυτό το Web CMS είναι η ελευθερία κινήσεων, ασχέτως περιβάλλοντος του διακομιστή (σε περίπτωση που αποφασίσετε να φύγετε από τους δικούς τους servers.) Το διαχειριστικό λειτουργεί τόσο σε .NET περιβάλλον όσο και σε LAMP server.
tweakcms
Link: www.tweakcms.com
Κόστος: Αρχίζει από δωρεάν

Business Catalyst

Ίσως η πιο καλή επιλογή από όλες, το Busienss Catalyst, το οποίο ανήκει πλέον στον όμιλο Adobe, προσφέρει λύσεις σε όλα τα επίπεδα μιας διαδικτυακής παρουσίας. Με στόχο το ROI (return of investment) και την επιχειρηματικότητα ενός διαδικτυακού τόπου, το Business Catalyst προσφέρει όλα τα εφόδια που θα χρειαστείτε για να δημιουργήσετε επαγγελματικές λύσεις οι οποίες θα φοράνε το δικό σας brand.
businesscatalyst
Link: www.businesscatalyst.com
Κόστος: Γνωστοποίηση κόστους κατόπιν αιτήματος

WordPress

Η γνωστή σε όλους blogging πλατφόρμα η οποία έχει κερδίσει την καρδιά χιλιάδων χρηστών ανά τον κόσμο, προσφέρεται και για εγκατάσταση στον διακομιστή σας αλλά και σε μορφή Hosting Web CMS. Την δεύτερη έκδοση (Hosting) μπορείτε να την βρείτε στο www.wordpress.com και αν ζητάτε και κάτι παραπάνω από τις δωρεάν επιλογές, μπορείτε να επενδύσετε στις επιπλέον υπηρεσίες που προσφέρει η πλατφόρμα στο http://en.wordpress.com/products/. Η φιλοξενούμενη έκδοση έχει κάποιους περιορισμούς που η downloadable δεν έχει.
wordpress
Link: www.wordpress.com
Κόστος: Αρχίζει από δωρεάν

Επίλογος

Όλες οι παραπάνω λύσεις είναι πολύ καλές και προσφέρουν στους χρήστες τους πάρα πολλές δυνατότητες. Οι καλύτερες από αυτές είναι επί πληρωμή ή ζητάνε κάποιο χρηματικό αντίτιμο για υπηρεσίες υψηλότερης ποιότητας (Premium services). Δεν θα ήταν ενδιαφέρον όμως η εταιρία Google να εξαγόραζε μια από αυτές και σε αντίθεση με το Business Catalyst της Adobe να το παρέχει εντελώς δωρεάν στους χρήστες του διαδικτύου; Το μέλλον του χώρου θα χαρακτηριζόταν τουλάχιστον ενδιαφέρον.

ΧΡΗΣΙΜΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ: Το άρθρο Τα 7 καλύτερα Hosted Web CMS γράφτηκε από το WebDesignBlog. Η ομάδα μας σας υπενθυμίζει πως αν θέλετε να ενημερώνεστε για τα νέα του διαδικτύου και για επιλεγμένα άρθρα μας, μπορείτε να γραφτείτε εύκολα στο Newsletter μας ή στο RSS Feed μας.

Ο Σπύρος Παπασπυρόπουλος είναι βραβευμένος Web Professional που δραστηριοποιείται στον χώρο του επαγγελματκού Web Design και του Search Engine Optimisation (SEO) από το 1999. Το 2004 ίδρυσε μαζί με τον Γιάννη Ευσταθίου την βραβευμένη εταιρία x2interactive Web Agency και το 2008 το Web Design Blog.

2 comments so far

Σχολιάστε

Back to top

Recent comments

  • Πολυ καλο αθρο πραγματικα!

    Η σωστή αρχιτεκτονική ενός website και τα οφέλη της
  • Πολύ χρήσιμη η λίστα με τα online tools. Ο επιτυχημένος σχεδιασμός μιας ιστοσελίδας βοηθά σε δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη είναι ότι βελτιώνει την εμπειρία του επισκέπτη της ιστοσελίδας με συνέπεια ο τελευταίος να βλέπει περισσότερες σελίδες και να μένει περισσότερο χρόνο σε αυτή. Η δεύτερη είναι ότι επειδή ακριβώς βελτιώνονται τα στατιστικά στοιχεία της ιστοσελίδας, όπως το bounce rate, ο μέσος χρόνος παραμονής στην ιστοσελίδα και ο αριθμός των σελίδων ανά επίσκεψη, βελτιώνεται και η κατάταξη της ιστοσελίδας στα οργανικά αποτελέσματα της Google.

    10+1 Χρήσιμα website και on line tools

Latest From Twitter