22Μάι

UID Tip: Ο νόμος των 3 κλικ

, 22 Μαΐου 2008 | UID | 0 Σχόλια

Ένας ανεπίσημος κανόνας του Web Design (Σχεδιασμού Ιστοσελίδων) είναι και αυτός των 3 κλικ, ή όπως αποκαλείται στο εξωτερικό “Three-click rule“. Ο κανόνας είναι απλός και αναφέρει ότι:

“Ο χρήστης δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 3 κλικ για να βρει οποιαδήποτε πληροφορία θέλει στον διαδικτυακό τόπο που βρίσκεται.”

Ο άτυπος αυτός κανόνας βασίζεται στην υποψία ότι, οι χρήστες που δεν βρίσκουν την πληροφορία που αναζητούν μετά από 3 κλικ, εκνευρίζονται και φεύγουν δυσαρεστημένοι από το website.

Αν και δεν υπάρχουν επίσημα αποδεικτικά στοιχεία που να υποστηρίζουν την άποψη αυτή, είναι κοινά αποδεκτό στην κοινωνία των Web Designers πως ο κανόνας των 3 κλικ είναι αληθινός και όποια site τον ακολουθούν, έχουν ένα πιο συγκροτημένο και κατανοητό σύστημα πλοήγησης, έλκοντας έτσι τους χρήστες.

Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που υποστηρίζουν το αντίθετο και πιστεύουν ότι είναι πιο σημαντική η ποιότητα των κλικ, παρά ο αριθμός τους. Δηλαδή, θεωρούν ότι είναι προτιμότερο για ένα χρήστη να βρει την πληροφορία που θέλει έστω και μετά από 5 κλικ, αρκεί να μην δυσκολευτεί.

Περισσότερες πληροφορίες για το Three-click rule μπορείτε να διαβάσετε στα παρακάτω links:

Για εσάς τι έχει μεγαλύτερη σημασία;

ΧΡΗΣΙΜΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ: Το άρθρο UID Tip: Ο νόμος των 3 κλικ γράφτηκε από το WebDesignBlog. Η ομάδα μας σας υπενθυμίζει πως αν θέλετε να ενημερώνεστε για τα νέα του διαδικτύου και για επιλεγμένα άρθρα μας, μπορείτε να γραφτείτε εύκολα στο Newsletter μας ή στο RSS Feed μας.

Ο Σπύρος Παπασπυρόπουλος είναι βραβευμένος Web Professional που δραστηριοποιείται στον χώρο του επαγγελματκού Web Design και του Search Engine Optimisation (SEO) από το 1999. Το 2004 ίδρυσε μαζί με τον Γιάννη Ευσταθίου την βραβευμένη εταιρία x2interactive Web Agency και το 2008 το Web Design Blog.

Σχολιάστε

Back to top

Recent comments

  • Πολυ καλο αθρο πραγματικα!

    Η σωστή αρχιτεκτονική ενός website και τα οφέλη της
  • Πολύ χρήσιμη η λίστα με τα online tools. Ο επιτυχημένος σχεδιασμός μιας ιστοσελίδας βοηθά σε δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη είναι ότι βελτιώνει την εμπειρία του επισκέπτη της ιστοσελίδας με συνέπεια ο τελευταίος να βλέπει περισσότερες σελίδες και να μένει περισσότερο χρόνο σε αυτή. Η δεύτερη είναι ότι επειδή ακριβώς βελτιώνονται τα στατιστικά στοιχεία της ιστοσελίδας, όπως το bounce rate, ο μέσος χρόνος παραμονής στην ιστοσελίδα και ο αριθμός των σελίδων ανά επίσκεψη, βελτιώνεται και η κατάταξη της ιστοσελίδας στα οργανικά αποτελέσματα της Google.

    10+1 Χρήσιμα website και on line tools

Latest From Twitter