5Απρ

Τι είναι το DOCTYPE και γιατί το χρησιμοποιούμε.

, 5 Απριλίου 2008 | WEB DESIGN - AUTHORING | 0 Σχόλια

Τι είναι το DOCTYPE;

Σύμφωνα με τα (X)HTML standards κάθε HTML αρχείο που χρησιμοποιούμε να κατασκευάσουμε ιστοσελίδες – websites χρειάζεται ένα DOCTYPE (document type declaration). Στα Ελληνικά αυτό μεταφράζεται ως «δήλωση τύπου εγγράφου». Ουσιαστικά είναι μία γραμμή κώδικα που τοποθετείται στο πάνω μέρος του κάθε HMTL αρχείου της ιστοσελίδας το οποίο ενημερώνει το W3C validator ποιά έκδοση (X)HTML χρησιμοποιείτε. Είναι πολύ βασικό να υπάρχει το DOCTYPE γιατί πρώτον εγγυάται σωστό render στους Browsers (προγράμματα πλοήγησης του διαδικτύου) και δεύτερον χωρίς αυτό δεν μπορεί η ιστοσελίδα σας να είναι valid W3C. Με την έλλειψη ή με λανθασμένο DOCTYPE οι browsers διαβάζουν την ιστοσελίδα σας ως παλαιό και λανθασμένο κώδικα.

Ένα είδος DOCTYPE:

<!DOCTYPE html PUBLIC “-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN” “http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd”>

Γιατί πρέπει να χρησιμοποιούμε DOCTYPE;

  1. Είναι απαραίτητο για σωστή λειτουργία της ιστοσελίδας ή οποιαδήποτε διαδικτυακής εφαρμογής που θα σχεδιάσετε.
  2. Διορθώνει τον κώδικα και σας δίνει καλύτερο έλεγχο της σύνταξης του HTML και του CSS αρχείου σας .
  3. Η χρήση σωστού DOCTYPE και του W3C validator μπορεί να βοηθήσει οποιονδήποτε web designer να μάθει πιο γρήγορα σωστή σύνταξη (syntax) διορθώνοντας τα λάθη του και να σχεδιάζει ιστοσελίδες που να τηρούν τα πρότυπα του W3C.

Υπάρχουν διάφορα είδη DOCTYPE τα οποία έχουν αναλυθεί σε αυτό το άρθρο.

ΧΡΗΣΙΜΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ: Το άρθρο Τι είναι το DOCTYPE και γιατί το χρησιμοποιούμε. γράφτηκε από το WebDesignBlog. Η ομάδα μας σας υπενθυμίζει πως αν θέλετε να ενημερώνεστε για τα νέα του διαδικτύου και για επιλεγμένα άρθρα μας, μπορείτε να γραφτείτε εύκολα στο Newsletter μας ή στο RSS Feed μας.

Σχολιάστε

Back to top

Recent comments

  • Πολυ καλο αθρο πραγματικα!

    Η σωστή αρχιτεκτονική ενός website και τα οφέλη της
  • Πολύ χρήσιμη η λίστα με τα online tools. Ο επιτυχημένος σχεδιασμός μιας ιστοσελίδας βοηθά σε δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη είναι ότι βελτιώνει την εμπειρία του επισκέπτη της ιστοσελίδας με συνέπεια ο τελευταίος να βλέπει περισσότερες σελίδες και να μένει περισσότερο χρόνο σε αυτή. Η δεύτερη είναι ότι επειδή ακριβώς βελτιώνονται τα στατιστικά στοιχεία της ιστοσελίδας, όπως το bounce rate, ο μέσος χρόνος παραμονής στην ιστοσελίδα και ο αριθμός των σελίδων ανά επίσκεψη, βελτιώνεται και η κατάταξη της ιστοσελίδας στα οργανικά αποτελέσματα της Google.

    10+1 Χρήσιμα website και on line tools

Latest From Twitter