7Απρ

Ποιοί είναι οι διάφοροι τύποι DOCTYPES και ποιά είναι η σωστή χρήση τους.

, 7 Απριλίου 2008 | WEB DESIGN - AUTHORING | 0 Σχόλια

Όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενο άρθρο, το DOCTYPE (document type declaration) είναι πολύ βασικό στην κατασκευή ιστοσελίδων – websites. Η χρήση του είναι απαραίτητη όταν θέλουμε να πληρούμε τα παγκόσμια πρότυπα W3C και να πετυχαίνουμε μέγιστη συμβατότητα με τα προγράμματα πλοήγησης διαδικτύου “browsers”.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι DOCTYPE αντίστοιχα για HTML – ΧΗΤΜL και το καθένα λειτουργεί ανάλογα με την χρήση του. Αναλυτικότερα:

HTML 4.01
Strict
Σύμφωνα με τα Web standards το HTML 4.01 Strict DOCTYPE είναι αυτό που πρέπει να χρησιμοποιούμε στον σχεδιασμό web εφαρμογών εάν θέλουμε να πετύχουμε 100% εγκυρότητα (valid). Ουσιαστικά είναι μια «μειωμένη» έκδοση της HTML 4.01 που δίνει έμφαση περισσότερο στην δομή και όχι στην παρουσίαση. Τα Deprecated elements και χαρακτηριστικά (attributes) όπως frames, και link targets δεν επιτρέπονται στην HTML 4 Strict. Το βασικό πλεονέκτημα είναι πως με τη χρήση του συγκεκριμένου DOCTYPE ενημερώνουμε τους browsers να κάνουν «render» την ιστοσελίδα με τον πιο αυστηρό και έγκυρο (valid) τρόπο πετυχαίνοντας μέγιστη συμβατότητα και εγκυρότητα. Το μειονέκτημα όμως είναι πως είναι αρκετά περιοριστικό και δεσμευτικό σε θέματα παρουσίασης, δεν επιτρέπονται απλές βασικές λειτουργίες όπως το target=”_blank” και θέλει αρκετή εξοικείωση από την HTML 4.01 Transitional. (Δείτε όλες τις διαφορές ανάμεσα στην XHTML 1.0 Strict και την XHTML 1.0 Transitional).

Συμπέρασμα:
Χρησιμοποιήστε το HTML 4.01 Strict DOCTYPE όταν θέλετε να σχεδιάσετε web εφαρμογές που φιλοξενούν δομημένη πληροφόρηση και θέλετε να πετύχετε μέγιστη εγκυρότητα – συμβατότητα σε όλες τις πλατφόρμες «θυσιάζοντας» όμως την γραφιστική λεπτομέρεια.

Κώδικας:

<!DOCTYPE HTML PUBLIC “-//W3C//DTD HTML 4.01//EN”
“http://www.w3.org/TR/html4/strict.dtd”>

Transitional
Το HTML 4.01Transitional DOCTYPE πιθανώς να είναι το πιο διαδεδομένο DOCTYPE στο διαδίκτυο. Η αρχική του χρήση ήταν για την μετάβαση από παλαιότερες εκδόσεις HTML σε HTML 4.01. Τώρα πλέον χρησιμοποιείται κυρίως γιατί υποστηρίζει την χρήση παλαιών deprecated tags τα οποία δεν υποστηρίζονται στην Strict έκδοση. Ουσιαστικά προσφέρει περισσότερη ελευθερία στους web designers και προωθεί καλύτερα τον τρόπο παρουσίασης μιας ιστοσελίδας ενώ πληρεί τα παγκόσμια πρότυπα W3C. Χρησιμοποιώντας το συγκεκριμένο DOCTYPE ενημερώνετε τους browsers ότι χρησιμοποιείτε την τελευταία έκδοση HTML αλλά θα πρέπει να προσέξετε το cross browser compatibility (συμβατότητα με τα προγράμματα πλοήγησης διαδικτύου) ώστε να έχετε συμβατότητα με τους browsers.

Συμπέρασμα:
Χρησιμοποιήστε το HTML 4.01 Transitional DOCTYPE όταν θέλετε να σχεδιάσετε web εφαρμογές που απαιτούν πιο πολύπλοκο τρόπο παρουσίασης και θέλετε να έχετε ελευθερία κινήσεων. Δεν συνιστάται εάν επιθυμείτε συμβατότητα σε όλες τις πλατφόρμες όπως wap sites κτλ.

Κώδικας:

<!DOCTYPE HTML PUBLIC “-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN”
“http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd”>

Frameset
To συγκεκριμένο DOCTYPE χρησιμοποιείται όταν η ιστοσελίδα είναι σχεδιασμένη με frames. Ουσιαστικά είναι ίδιο με το Transitional DOCTYPE με μόνη διαφορά πως το frameset element αντικαθιστά το body element.

Προσοχή ένα χρησιμοποιήσετε frames θα πρέπει να ορίσετε το συγκεκριμένο DOCTYPE διότι η ιστοσελίδα σας δεν θα είναι έγκυρη (valid).

Κώδικας:

<!DOCTYPE HTML PUBLIC “-//W3C//DTD HTML 4.01 Frameset//EN”
“http://www.w3.org/TR/html4/frameset.dtd”>

XHTML 1.0 Strict, Transitional, Frameset
Τα παρακάτω DOCTYPES λειτουργούν όπως τα προαναφερόμενα αλλά είναι σε έκδοση XHTML.

Strict

<!DOCTYPE html PUBLIC “-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN”
“http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd”>

Transitional

<!DOCTYPE html PUBLIC “-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN”
“http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd”>

Frameset

<!DOCTYPE html PUBLIC “-//W3C//DTD XHTML 1.0 Frameset//EN”
“http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-frameset.dtd”>

XHTML 1.1
Εάν θέλετε να σχεδιάσετε τελευταίας τεχνολογίας web εφαρμογές χρησιμοποιείστε XHTML 1.1. Το συγκεκριμένο DOCTYPE είναι μια παρόμοια έκδοση XHTML 1.0 Strict που περιορίζει ακόμη περισσότερες λειτουργίες και χαρακτηριστικά παρουσίασης. Ουσιαστικά η XHTML 1.1 κάνει «modularize» την XHTML 1.0 Strict. Συνιστάται στους πιο έμπειρους που έχουν «δαμάσει» την XHTML 1.0 Strict και επιθυμούν να προχωρήσουν ένα βήμα παραπάνω.

Κώδικας:

<!DOCTYPE html PUBLIC “-//W3C//DTD XHTML 1.1//EN”
“http://www.w3.org/TR/xhtml11/DTD/xhtml11.dtd”>

ΧΡΗΣΙΜΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ: Το άρθρο Ποιοί είναι οι διάφοροι τύποι DOCTYPES και ποιά είναι η σωστή χρήση τους. γράφτηκε από το WebDesignBlog. Η ομάδα μας σας υπενθυμίζει πως αν θέλετε να ενημερώνεστε για τα νέα του διαδικτύου και για επιλεγμένα άρθρα μας, μπορείτε να γραφτείτε εύκολα στο Newsletter μας ή στο RSS Feed μας.

Σχολιάστε

Back to top

Recent comments

  • Πολυ καλο αθρο πραγματικα!

    Η σωστή αρχιτεκτονική ενός website και τα οφέλη της
  • Πολύ χρήσιμη η λίστα με τα online tools. Ο επιτυχημένος σχεδιασμός μιας ιστοσελίδας βοηθά σε δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη είναι ότι βελτιώνει την εμπειρία του επισκέπτη της ιστοσελίδας με συνέπεια ο τελευταίος να βλέπει περισσότερες σελίδες και να μένει περισσότερο χρόνο σε αυτή. Η δεύτερη είναι ότι επειδή ακριβώς βελτιώνονται τα στατιστικά στοιχεία της ιστοσελίδας, όπως το bounce rate, ο μέσος χρόνος παραμονής στην ιστοσελίδα και ο αριθμός των σελίδων ανά επίσκεψη, βελτιώνεται και η κατάταξη της ιστοσελίδας στα οργανικά αποτελέσματα της Google.

    10+1 Χρήσιμα website και on line tools

Latest From Twitter