26Οκτ

Wireframes στο Web Design

, 26 Οκτωβρίου 2009 | UID | 2 Σχόλια

Ίσως έχετε ακούσει για τα Wireframes στο Web Design, ίσως και όχι. Το σίγουρο είναι πάντως πως όσο εξελίσσονται οι απαιτήσεις στο επάγγελμα του σχεδιαστή ιστοσελίδων, τόσο πολύ αυξάνονται και οι ανάγκες για τη χρήση των Wireframes. Στη συνέχεια του σημερινού άρθρου θα δούμε ακριβώς τι είναι αυτά τα Wireframes, τι μπορούν να προσφέρουν στην παραγωγική διαδικασία και πώς μπορείτε να φτιάχνετε εύκολα τα δικά σας.

Τι είναι τα Wireframes στο Web Design;

Wireframe στο Web Design είναι ο πρόχειρος σχεδιασμός μια ιστοσελίδας ο οποίος γίνεται πριν τον κανονικό της σχεδιασμό. Συνήθως γίνεται με πολύ απλά εργαλεία γιατί στόχος είναι η προβολή της λειτουργικότητας της σελίδας και όχι του εικαστικού της. Λόγω της απλότητάς τους και της έλλειψης εικαστικού, είναι συνήθως ασπρόμαυρα και έχουν μοναδικό στόχο να απεικονίσουν την τοποθέτηση των στοιχείων μιας σελίδας και τη λειτουργικότητα της. Στοιχεία όπως scrollers, κουμπιά, θέσεις εικόνων, θέσεις τίτλων, κ.α.

wireframe

Τι κερδίζετε από την χρήση των Wireframes;

Βλέποντας πώς θα λειτουργήσει ένας διαδικτυακός τόπος, πριν αυτός σχεδιαστεί, σας βοηθάει πάρα πολύ στην κατανόηση του UID (User Interface Design) και δίνει την ευκαιρία στη δημιουργική ομάδα να προβλέψει τυχόν προβλήματα που ίσως προκύψουν στο μέλλον. Εκτός από την ίδια τη δημιουργική ομάδα, οι πελάτες σας μπορούν να φανταστούν τον διαδικτυακό τους τόπο σε ένα αρχικό στάδιο. Αυτό τους βοηθάει στο να καταλάβουν τι ακριβώς θα παραλάβουν και τους δίνει την ευκαιρία να κάνουν τις επεμβάσεις που θέλουν σε ένα σημείο που δεν επηρρεάζει την παραγωγική διαδικασία. Τα εμπόδια αντιμετωπίζονται σε αρχικό στάδιο και ο πελάτης νιώθει ότι έχει μεγαλύτερη συμμετοχή στην όλη διαδικασία.

Πως μπορείτε να φτιάξετε δικά σας Wireframes;

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος κατασκευής Wireframes είναι με το χαρτί και το μολύβι. Πάρτε μια λευκή κόλλα χαρτί και το μολύβι σας και αρχίστε να σχεδιάζετε τις ιδέες σας. Η επαφή αυτή με το project σάς δίνει τη δυνατότητα να διευρύνετε τους ορίζοντές σας. Το χαρτί και το μολύβι σας δίνουν την δυνατότητα να δείτε σε εικόνα αυτό που φαντάζεστε πολύ γρήγορα! Αφού ολοκληρώσετε τις ιδέες σας, μπορείτε να τις σκανάρετε και να τις αποστείλετε στον πελάτη σας σαν εικόνες, ώστε να αρχίσει να αποκτάει και εκείνος μια καλύτερη ιδέα του τι σκοπεύετε να του ετοιμάσετε και να του δώσετε την ευκαιρία να επέμβει σε αυτό το αρχικό στάδιο.

Επίλογος

Σε επόμενο άρθρο θα δούμε μερικές καλύτερες λύσεις για την παραγωγή Wireframes. Υπάρχουν πολλές και διάφορες από τις οποίες μπορείτε να επιλέξετε. Δοκιμάζοντάας τις, θα δείτε ποια σας εξυπηρετεί καλύτερα στο έργο σας.

ΧΡΗΣΙΜΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ: Το άρθρο Wireframes στο Web Design γράφτηκε από το WebDesignBlog. Η ομάδα μας σας υπενθυμίζει πως αν θέλετε να ενημερώνεστε για τα νέα του διαδικτύου και για επιλεγμένα άρθρα μας, μπορείτε να γραφτείτε εύκολα στο Newsletter μας ή στο RSS Feed μας.

Ο Σπύρος Παπασπυρόπουλος είναι βραβευμένος Web Professional που δραστηριοποιείται στον χώρο του επαγγελματκού Web Design και του Search Engine Optimisation (SEO) από το 1999. Το 2004 ίδρυσε μαζί με τον Γιάννη Ευσταθίου την βραβευμένη εταιρία x2interactive Web Agency και το 2008 το Web Design Blog.

2 comments so far

Σχολιάστε

Back to top

Recent comments

  • Ευχαριστούμε για το σχόλιο Ευγενία. Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει παρόμοια γραμματοσειρά με την ENGLAND HAND στα Ελληνικά.

    10 δωρεάν καλλιγραφικές γραμματοσειρές
  • Πολύ χρήσιμο άρθρο. Ο αλγόριθμος της Google εξελίσσεται και μαζί του και η τέχνη του seo. Θα έλεγα ότι ωθεί τους seo experts σε μια πιο ολιστική προσέγγιση της online παρουσίας των πελατών τους. Αυτο σημαίνει ότι θα πρέπει να εμπλακούν σε θέματα content strategy, branding και social media γιατί η Google συνυπολογίζει όλα αυτά όταν αποφασίζει για το ranking μιας ιστοσελίδας. Ειδικά το content είναι το κλειδί στην νέα εποχή του search engine optimization. Θα πρέπει να δημιουργείται έχοντας στο μυαλό μας κυρίως τον επισκέπτη της ιστοσελίδας μας και λιγότερο τις μηχανές αναζήτησης. Θα πρέπει να προσθέτει πραγματικό value στους αναγνώστες του και ιδεατά να έχει χαρακτηριστικά που να συμβάλλουν στη δημιουργία buzz στα social media. Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθούν με φυσικό τρόπο

    Google Panda 3.3, Google Venice και 38 επιπλέον αλλαγές στον αλγόριθμο της Google

Latest From Twitter