3Ιούν

Τι είναι το Scraping και πως μπορείτε να δείτε αν είσαστε θύμα του;

, 3 Ιουνίου 2009 | Uncategorized | 3 Σχόλια

Πολλά είναι τα παραδείγματα της αληθινής ζωής που έχουν μεταφερθεί στο διαδίκτυο και η Κλοπή Πνευματικής Ιδιοκτησίας είναι ένα από αυτά. Η πνευματική ιδιοκτησία είναι ένα θέμα το οποίο απασχολεί τους δημιουργούς (κειμένων, έργων τέχνης, μουσικής, κ.α.) εδώ και αιώνες. Η γνήσια δημιουργικότητα και ευρηματικότητα στην τέχνη και την επιστήμη είναι κάτι το δυσεύρετο αλλά και κάτι το οποίο πολλοί επιτήδειοι σπεύδουν κατευθείαν να το αντιγράψουν. Όσοι παράγουν γνήσιο και μοναδικό έργο, συνήθως πετυχαίνουν το σεβασμό των άλλων και την αναγνώριση. Αυτό επιθυμούν και όλοι οι φιλόδοξοι “αντιγραφείς”, αλλά το θέλουν ακούραστα και αβίαστα. Με την κλοπή!

Πάρα πολύ ικανοί bloggers έχουν πέσει θύμα δραστών που προσπαθούν να πετύχουν αντιγράφοντας αξιόλογο περιεχόμενο και παρουσιάζοντάς το σαν δικό τους! Πάρα πολύ bloggers έχουν κατηγορηθεί ότι έχουν αντιγράψει οι ίδιοι το γνήσιο δικό τους περιεχόμενο από τυχαίους αναγνώστες που απλά έτυχαν να δουν το δικό τους website δεύτερο. Πάρα πολύ επιτήδειοι έχουν καταφέρει να αποκτήσουν κέρδη, κλέβοντας τις ιδέες άλλων πιο ικανών ανθρώπων. Η κλοπή Πνευματικής Ιδιοκτησίας στο διαδίκτυο και ιδιαίτερα στο blogging, έχει την δική της ονομασία και αυτή είναι “Scraping“.

Το Blog Scraping είναι η διαδικασία της αντιγραφής κειμένων, σχεδίων και οποιασδήποτε άλλης μορφής πνευματικής ιδιοκτησίας από κάποιον επιτήδειο και η παρουσίασή της σαν ιδιοκτησία του χωρίς να παραθέτεται το όνομα του γνήσιου δημιουργού και ο σύνδεσμος προς το γνήσιο περιεχόμενο. Το Βlog Scraping, όπως και κάθε είδους κλοπή Πνευματικής Ιδιοκτησίας είναι παράνομο.

Εσείς σαν νόμιμος δημιουργός, έχετε το δικαίωμα να ζητήσετε την άμεση διαγραφή του περιεχομένου σας από τα επίμαχα blogs ή την εισαγωγή συνδέσμου και του ονόματος του αρθρογράφου και του blog σας, στις σελίδες που έχουν το κλεμμένο περιεχόμενο.

Συνεχίζοντας, τα blogs που φιλοξενούν τέτοιο περιεχόμενο έχουν αποκτήσει χαϊδευτικά την ονομασία Splogs και ο τρόπος που μπορείτε να βρείτε αν κάποιο Splog “φιλοξενεί” περιεχόμενο σας είναι χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες του πολύ χρήσιμου διαδικτυακού τόπου www.copyscape.com.

copyscape

Το CopyScape σας δίνει τη δυνατότητα να αναζητήσετε αντίγραφα του περιεχομένου του διαδικτυακού σας τόπου ή ιστολογίου σε όλο το διαδίκτυο προσφέροντας 3 ξεχωριστές υπηρεσίες. Από τις 3 υπηρεσίες που θα δούμε, οι 2 είναι επί πληρωμή αλλά σίγουρα αξίζουν. Τι κάνουν αυτές οι υπηρεσίες και πόσο κοστίζουν;

  1. Η πρώτη υπηρεσία, είναι μια μηχανή αναζήτησης στην οποία εισάγετε ένα URL και στη συνέχεια το CopyScape αναζητάει όμοιες σελίδες στο Internet. Πολύ χρήσιμο για να εντοπίζετε σελίδες με αντίγραφο του περιεχομένου σας. Μειονέκτημα είναι πως πρέπει να βάζετε το URL για κάθε σελίδα σας ξεχωριστά, κάτι το οποίο αποτελεί χρονοβόρα διαδικασία. Για να χρησιμοποιήσετε αυτή την υπηρεσία, δεν έχετε παρά να συμπληρώσετε το URL της σελίδας σας στο κενό πεδίο που βρίσκεται στην αρχική σελίδα του CopyScape και να πατήσετε Go. Το κόστος της είναι Δωρεάν.
  2. Η δεύτερη υπηρεσία, η οποία ονομάζεται Premium προσφέρει πολλές δυνατότητες που κάνουν την πρώτη υπηρεσία πολύ πιο εύχρηστη. Συγκεκριμένα δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να ψάχνουν για αντίγραφα με βάση το Domain name και όχι το URL της κάθε σελίδας, οπότε με μια αναζήτηση μπορείτε να ελέγξετε το περιεχόμενο ολόκληρου του blog σας. Επίσης μπορείτε να βρείτε αντίγραφα εισάγοντας το κείμενο που έχετε γράψει (πολύ χρήσιμο για off line περιεχόμενο) και ακόμα να φιλτράρετε τα αποτελέσματα, εξαιρώντας sites με τα οποία συνεργάζεστε. Το κόστος της υπηρεσίας είναι $0.05/αναζήτηση. Για περισσότερα σχετικά με αυτή την υπηρεσία μπορείτε να επισκεφτείτε τη σελίδα http://www.copyscape.com/premium.php.
  3. Η τρίτη και τελευταία υπηρεσία που προσφέρει το CopyScape είναι η υπηρεσία Copysentry. Η υπηρεσία αυτή σας δίνει τη δυνατότητα να προγραμματίζετε αναζητήσεις και ελέγχους στο διαδίκτυο καθώς και να δέχεστε εγκαίρως σχετικές ειδοποιήσεις. Το κόστος της υπηρεσίας αυτής αρχίζει από τα $4.95 τον μήνα. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στην σελίδα http://www.copyscape.com/copysentry.php.

Σε επόμενο άρθρο θα δούμε πιο αναλυτικά πώς να αντιμετωπίζετε τέτοιες καταστάσεις.

ΧΡΗΣΙΜΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ: Το άρθρο Τι είναι το Scraping και πως μπορείτε να δείτε αν είσαστε θύμα του; γράφτηκε από το WebDesignBlog. Η ομάδα μας σας υπενθυμίζει πως αν θέλετε να ενημερώνεστε για τα νέα του διαδικτύου και για επιλεγμένα άρθρα μας, μπορείτε να γραφτείτε εύκολα στο Newsletter μας ή στο RSS Feed μας.

Ο Σπύρος Παπασπυρόπουλος είναι βραβευμένος Web Professional που δραστηριοποιείται στον χώρο του επαγγελματκού Web Design και του Search Engine Optimisation (SEO) από το 1999. Το 2004 ίδρυσε μαζί με τον Γιάννη Ευσταθίου την βραβευμένη εταιρία x2interactive Web Agency και το 2008 το Web Design Blog.

3 comments so far

Σχολιάστε

Back to top

Recent comments

  • Πολυ καλο αθρο πραγματικα!

    Η σωστή αρχιτεκτονική ενός website και τα οφέλη της
  • Πολύ χρήσιμη η λίστα με τα online tools. Ο επιτυχημένος σχεδιασμός μιας ιστοσελίδας βοηθά σε δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη είναι ότι βελτιώνει την εμπειρία του επισκέπτη της ιστοσελίδας με συνέπεια ο τελευταίος να βλέπει περισσότερες σελίδες και να μένει περισσότερο χρόνο σε αυτή. Η δεύτερη είναι ότι επειδή ακριβώς βελτιώνονται τα στατιστικά στοιχεία της ιστοσελίδας, όπως το bounce rate, ο μέσος χρόνος παραμονής στην ιστοσελίδα και ο αριθμός των σελίδων ανά επίσκεψη, βελτιώνεται και η κατάταξη της ιστοσελίδας στα οργανικά αποτελέσματα της Google.

    10+1 Χρήσιμα website και on line tools

Latest From Twitter