19Ιούν

Τελικά ποιος είναι ο σωστός τρόπος γραφής WordPress permalinks?

, 19 Ιουνίου 2009 | WORDPRESS | 2 Σχόλια

Πριν από μια εβδομάδα οι άνθρωποι του www.weberz.com έγραψαν ένα άρθρο σχετικά με τη σωστή δομή ενός WordPress Permalink, το οποίο δημιούργησε μεγάλο “θόρυβο” στο χώρο των παγκοσμίου φήμης SEO experts. Ο λόγος που δημιουργήθηκε όλο αυτό το Buzz ήταν, όχι μόνο από το πολύ ενδιαφέρον περιεχόμενο του άρθρου, αλλά και από τον τρόπο που “διορθώνει” σχεδόν όλους τους καταξιωμένους SEO του χώρου… ονομαστικά! Το άρθρο είναι αρκετά μεγάλο, οπότε ίσως να χρειαστείτε λίγο χρόνο παραπάνω από το συνηθισμένο 5λεπτο coffee break. Πριν γίνει περιληπτική αναφορά στο άρθρο, αξίζει να σημειωθεί πως σχεδόν όλοι οι δακτυλοδεικτούμενοι SEO’s απάντησαν. Άλλοι αρνητικά και άλλοι θετικά.

Τελικά πως πρέπει να γράφονται τα Permalinks;

Σύμφωνα με τους αρθρογράφους του www.weberz.com, οι μορφές “/%postname%” ή “/%category%/%postname%” στο permalink δημιουργούν πολλά προβλήματα στην ταχύτητα ανάκτησης δεδομένων. Ο λόγος που γίνεται αυτό εξηγείται στο άρθρο τους, αλλά ακόμα και στο ίδιο το WordPress Codex. Συγκεκριμένα:

“For performance reasons, it is not a good idea to start your permalink structure with the category, tag, author, or postname fields. The reason is that these are text fields, and using them at the beginning of your permalink structure it takes more time for WordPress to distinguish your Post URLs from Page URLs (which always use the text “page slug” as the URL), and to compensate, WordPress stores a lot of extra information in its database (so much that sites with lots of Pages have experienced difficulties). So, it is best to start your permalink structure with a numeric field, such as the year or post ID.“

Δηλαδή

“Για λόγους επιδόσεων, δεν είναι καλή ιδέα να αρχίζει η δομή των permalink με την παράμετρο της κατηγορίας, του Tag, του αρθρογράφου ή του τίτλου του άρθρου. Ο λόγος είναι γιατί οι παραπάνω παράμετροι είναι κείμενο και χρησιμοποιώντας κείμενο στην αρχή της δόμησης ενός permalink δημιουργούνται καθυστερήσεις στην πλατφόρμα WordPress όταν προσπαθεί να ξεχωρίσει τα URL των Post από τα URL των Pages (τα οποία πάντα χρησιμοποιούν το “page slug” στην δομή τους). Ακόμα, ακλουθώντας αυτή την τακτική, το WordPress αποθηκεύει πολύ περισσότερη πληροφορία στη βάση του (τόσο πολύ που έχουν σημειωθεί σελίδες να έχουν μεγάλα προβλήματα). Έτσι, είναι προτιμότερο να αρχίζετε την δομή των permalinks με μια αριθμητική παράμετρο, όπως π.χ. το έτος της δημιουργίας του άρθρου, ή το Post ID”.

Τι προτείνουν;

Η λύση που προτείνουν είναι να χρησιμοποιούνται αριθμητικές παράμετροι στο πρώτο μέρος του permalink. Έχουν παραθέσει κάποια παραδείγματα:

 • %year% – The year of the post, four digits, for example 2004
 • %monthnum% – Month of the year, for example 05
 • %day% – Day of the month, for example 28
 • %hour% – Hour of the day, for example 15
 • %minute% – Minute of the hour, for example 43
 • %second% – Second of the minute, for example 33
 • %post_id% – The unique ID # of the post, for example 423

Τι αντιδράσεις είχε αυτό το post;

Πολλοί από τους γνωστούς SEO’s απάντησαν θετικά στα σχόλια των ανθρώπων του www.weberz.com ενώ άλλοι πάλι, όχι. Ευτυχώς κάθε απάντηση είναι βασισμένη σε πλούσια επιχειρηματολογία, κάτι που καθιστά τα comments του άρθρου εξίσου σημαντικά με το ίδιο το άρθρο.

Επίλογος

Μια τέτοια αλλαγή σε ένα blog που έχει πολλά άρθρα, είναι δύσκολο να γίνει. Θα πρέπει να ειδοποιηθούν όλοι όσοι έχουν backlinks προς άρθρα του blog αυτού για να τα αλλάξουν. Ίσως κάτι τέτοιο εφαρμόζεται πιο εύκολα σε ένα καινούργιο blog.

Ποια είναι η δική σας άποψη; Χρησιμοποιείτε κάποιο από τα παραπάνω παραδείγματα ή μένετε πιστοί στην μορφοποίηση “/%postname%” ή “/%category%/%postname%” στα permalink σας;

ΧΡΗΣΙΜΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ: Το άρθρο Τελικά ποιος είναι ο σωστός τρόπος γραφής WordPress permalinks? γράφτηκε από το WebDesignBlog. Η ομάδα μας σας υπενθυμίζει πως αν θέλετε να ενημερώνεστε για τα νέα του διαδικτύου και για επιλεγμένα άρθρα μας, μπορείτε να γραφτείτε εύκολα στο Newsletter μας ή στο RSS Feed μας.

Ο Σπύρος Παπασπυρόπουλος είναι βραβευμένος Web Professional που δραστηριοποιείται στον χώρο του επαγγελματκού Web Design και του Search Engine Optimisation (SEO) από το 1999. Το 2004 ίδρυσε μαζί με τον Γιάννη Ευσταθίου την βραβευμένη εταιρία x2interactive Web Agency και το 2008 το Web Design Blog.

2 comments so far

Σχολιάστε

Back to top

Recent comments

 • Πολυ καλο αθρο πραγματικα!

  Η σωστή αρχιτεκτονική ενός website και τα οφέλη της
 • Πολύ χρήσιμη η λίστα με τα online tools. Ο επιτυχημένος σχεδιασμός μιας ιστοσελίδας βοηθά σε δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη είναι ότι βελτιώνει την εμπειρία του επισκέπτη της ιστοσελίδας με συνέπεια ο τελευταίος να βλέπει περισσότερες σελίδες και να μένει περισσότερο χρόνο σε αυτή. Η δεύτερη είναι ότι επειδή ακριβώς βελτιώνονται τα στατιστικά στοιχεία της ιστοσελίδας, όπως το bounce rate, ο μέσος χρόνος παραμονής στην ιστοσελίδα και ο αριθμός των σελίδων ανά επίσκεψη, βελτιώνεται και η κατάταξη της ιστοσελίδας στα οργανικά αποτελέσματα της Google.

  10+1 Χρήσιμα website και on line tools

Latest From Twitter