Πότε είναι ώρα για Website Redesign;
Υπάρχουν πολλές εταιρίες και ιδιώτες που έχουν website, όμως το design του είναι ξεπερασμένο και χρειάζεται επανασχεδιασμό. Δυστυχώς, τις περισσότρερες φορές η ανάγκη για επανασχεδιασμό δεν γίνεται αντιληπτή από τους υπεύθυνους. Υπάρχουν διάφορα στοιχεία τα οποία μπορείτε εσείς σαν Web Designers ή Internet Consultants να τους επισημάνετε, ώστε να τους βοηθήσετε να καταλάβουν ότι το website τους χρειάζεται ανανέωση – αναβάθμιση. Παρακάτω ακολουθούν 7 σημεία που ίσως σας φανούν χρήσιμα σαν επιχειρήματα:
Το σύστημα πλοήγησης δεν είναι εύκολο
Έχουν σχεδιαστεί κατά καιρούς πολύ εντυπωσιακά συστήματα πλοήγησης διαδικτυακών τόπων. Μερικά από αυτά χρησιμοποιούσαν πολύ έξυπνα στοιχεία και άλλα απλά ήταν τόσο δημιουργικά που μερικές φορές δεν γίνονταν αντιληπτά από τους χρήστες. Το σύστημα πλοήγησης, κατά προτίμηση πρέπει να είναι εύκολο στη χρήση και στην κατανόηση, αλλά και γρήγορο. Οι χρήστες εκτιμούν την ευκολία διαχείρισης ενός διαδικτυακού τόπου ενώ είναι πολλοί λίγοι εκείνοι που θα μπορέσουν να εκτιμήσουν ένα navigation το οποίο χρειάζεται έναν (x) χρόνο εκμάθησης.
Η ιστοσελίδα δεν είναι διαδραστική
Σύμφωνα με την εξέλιξη του web, από Web 1.0 σε Web 2.0, ένα από τα σημαντικότερα “όπλα” ενός website είναι ο βαθμός της διαδραστικότητας που παρέχει στους χρήστες του. Όταν ο χρήστης επισκέπτεται ένα website που δεν είναι “ζωντανό”, αλλά απλά παρέχει μια στατική αμετάβλητη πληροφορία, δεν του προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αυτό που κάνει ένα website να μην είναι στατικό είναι η δυνατότητα να παρέχει στους χρήστες του την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν με αυτό. Να νιώσουν ότι είναι μέρος της ιστοσελίδας προσφέροντας σε αυτή και στους χρήστες της την δική τους πινελιά. Ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας των Blogs, οφείλεται στην διαδραστικότητα.
Η ιστοσελίδα έχει πολλή και επαναλαμβανόμενη κίνηση ή και ήχους
Ένα σημείο που υποδηλώνει ότι ένα website χρειάζεται Redesign είναι η παρουσία πολλών κινούμενων στοιχείων σε αυτή. Όταν π.χ. μια ιστοσελίδα έχει 5-6 κινούμενα banner και ένα κεντρικό επαναλαμβανόμενο Flash animation, συν κάποιο blinking text και μαζί με αυτά και έναν συνεχόμενο ήχο, σφύριγμα ή ηχητική λούπα, το μόνο που προκαλείται στο χρήστη είναι πονοκέφαλος από τους πολλούς και συνεχόμενα οπτικά και ηχητικά ερεθίσματα. Το ιδανικό είναι η κίνηση σε ένα website να είναι περιορισμένη, διακριτική και να έχει κάποιο σκοπό ύπαρξης. Όσον αφορά τον ήχο, το καλύτερο είναι να μην υπάρχει καθόλου, αλλιώς αν είναι απόλυτη ανάγκη να είναι διακριτικός και χαμηλόφωνος.
Τα χρώματα του φόντου, μπερδεύονται με το κείμενο
Ένα χαρακτηριστικό πολλών, δυστυχώς, ιστοσελίδων στο διαδίκτυο είναι να χρησιμοποιείται ένα φόντο το οποίο είναι χρωματικά όμοιο με το κείμενο στο προσκήνιο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι ευανάγνωστο το κείμενο και να προκαλείται σύγχυση και δυσκολία στους χρήστες που θέλουν να το διαβάσουν.
Μη συμβατότητα με τους γνωστούς browsers
Κάποτε τα websites σχεδιάζονταν με γνώμονα τον Netscape. Την θέση του Netscape κατέλαβε στην συνέχεια ο Internet Explorer. Τα πράγματα τώρα είναι διαφορετικά καθώς υπάρχουν πολλοί περισσότεροι browsers αλλά και πλατφόρμες απ’ ότι παλιότερα. Η ιστοσελίδα η οποία εξετάζεται θα πρέπει να είναι συμβατή με Firefox, Internet Explorer, Opera και Safari στο PC, με Firefox, Opera και Safari στο Mac και με Firefox, Opera και Konqueror στο Linux. Οτιδήποτε λιγότερο πλέον δεν είναι αρκετό. Οι χρήστες δεν περιορίζονται πλέον στο PC για να σερφάρουν στον διαδίκτυο. Ακόμα και οι κονσόλες και τα κινητά τηλέφωνα παρέχουν πλέον τη δυνατότητα διαδικτυακής εμπειρίας η οποία μπορεί να αποδειχτεί αποτυχία αν δεν τηρούνται οι συμβατότητες.
Flash intro
Αν το website το οποίο μελετάτε έχει Flash Intro, τότε είναι σίγουρα αρκετά παλιό. Το Flash intro είναι μια τακτική εντυπωσιασμού των χρηστών που δεν είναι πια της μόδας, δεν είναι πρακτική και δεν χρησιμοποιείται στις καινούργιες ιστοσελίδες. Χρησιμοποιώντας κάποιος/α Flash intro (ιδιαίτερα χωρίς skip) κινδυνεύει να διώξει τόσο τους χρήστες όσο και τις μηχανές αναζήτησης από τον διαδικτυακό του/της τόπο. Συνεπώς μόνο άσχημα μπορεί να είναι τα αποτελέσματα από την χρήση ενός Flash intro.
Φαίνεται η άκρη του Background image
Πολλά website, έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα τα 800×600 ή τα 1024×768 pixels ανάλυση. Τα φόντα σε αυτά τα website μερικές φορές περιορίζονται σε αυτές τις αναλύσεις. Αν κάποιος διαθέτει μεγαλύτερη ανάλυση και επισκεφτεί το website, αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να βλέπει τις άκρες του φόντου, γεγονός που δημιουργεί άσχημη εμπειρία στους χρήστες.
Σίγουρα θα υπάρχουν πολλοί ακόμα λόγοι που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως αιτία ανακατασκευής ενός διαδικτυακού τόπου. Αν θέλετε να συμπληρώσετε κάτι ακόμα σε όσα αναφερθήκαμε ή να προσθέσετε οτιδήποτε καινούργιο που πιστεύετε ότι παραλείψαμε θα χαρούμε να το μοιραστείτε και με τους υπόλοιπους αναγνώστες του Web Design Blog.
ΧΡΗΣΙΜΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ: Το άρθρο Πότε είναι ώρα για Website Redesign; γράφτηκε από το WebDesignBlog. Η ομάδα μας σας υπενθυμίζει πως αν θέλετε να ενημερώνεστε για τα νέα του διαδικτύου και για επιλεγμένα άρθρα μας, μπορείτε να γραφτείτε εύκολα στο Newsletter μας ή στο RSS Feed μας.